Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Változatlan, de stabil ütemben emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma


A három napos és a heti átlagot tekintve is egyenletesnek tűnik a járvány tejedése. A harmadik oltásra jelentkezők valamivel több mint fele már megkapta az extra dózist. Közben zajlik a 12 év feletti gyerekek oltási regisztrációja is. Szerbiában beoltották a felnőttek felét. változnak az olasz járványügyi szabályok.

Egy nap alatt 52 új esetet találtak itthon. Elhunyt egy beteg, így a járvány eddigi áldozatainak száma 30 033. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. Péntekig 5 millió 642 ezer ember már megkapta legalább az első oltását, 160 ezren várnak a másodikra. 34 ezren regisztráltak a harmadik dózisért, valamivel több mint felük már fel is vette azt.

Az állami tájékoztató oldal szerint folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra és 152 ezren meg is kapták azt. Jelenleg két vakcina alkalmazható a 12-18 év közöttiek oltására: a Pfizer és a Moderna.

Szerbiában beoltották a lakosság felét

Péntekre megkapta a felnőtt szerb lakosság fele a koronavírus elleni védőoltást. Ez nagy lépésnek számít az országban, ugyanis a kezdeti jelentős érdeklődés után hónapokra megrekedt az oltási kampány. Ana Brnabic miniszterelnök a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy a tömeges immunitás még nagyon messze van, ám az ország nem tervezi újabb oltóanyagok beszerzését, ugyanis jelentős mennyiséget halmozott fel, mindenkinek jut belőle.

Változtak a járványügyi szabályok Olaszországban

Olaszországban péntektől minden 12 éven felüli számára kötelező a koronavírus elleni védettségi igazolás (zöld kártya) az éttermekben, a múzeumokban, az uszodákban és a fürdőkben, de a szabadtéri kulturális és sporteseményeken is. Kormányrendeletben írták elő azt is, hogy szeptember elsejétől minden pedagógus és a felsőoktatásban tanuló minden diák csak ilyen zöld kártyával léphet be az oktatási intézménybe, valamint csak ilyen igazolással lehet utazni a távolsági buszokon, vonatokon, kompokon és repülőjáratokon. A védettség nélküli diákok tanárokat öt nap türelmi idő után felfüggesztik őket állásukból, az ilyen diákok igazolatlan hiányzónak számítanak.

XS
SM
MD
LG