Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előjegyzés indulhat jövő héten a koronavírus elleni oltásra


135 koronavírussal összefüggő halálesetet jelentettek péntek reggel, ez az eddigi legmagasabb szám. A kormány a követvetkező hetekben dönt arról, milyen szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt.

6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 beteg, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

A magyar kormány 8-10 napon belül fog dönteni róla, hogy milyen járványügyi intézkedések lesznek érvényben a karácsonyi ünnepek alatt, mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Orbán elmondta, hogy két héttel az éjszakai lakhelyelhagyási tilalom bevezetés után nem látható jelentős változás a fertőzések számában,

a kórházban ápolt betegek száma hamarosan eléri a tízezret,

és az egészségügyi ellátórendszer komoly nyomás alatt van.

"Nem látok egyelőre biztató jeleket"

- mondta a miniszterelnök a kórházi adatokról. Arról, hogy van-e mindenhol elég kórházi védőfelszerelés, Orbán Viktor elmondta, hogy:

"Ahol én jártam, ott rendben voltak."

Hozzátéve, hogy viszont nem tud mindenhol személyesen ott lenni.

Emellett talán már jövő héten előjegyzést akarnak indítani a koronavírus elleni oltásra. Orbán Viktor szerint interneten és levélben jegyeztethetik majd elő magukat az emberek. Az oltás "szigorúan önkéntes" lesz nálunk.

Dél-Koreában a sok tünetmentes beteg okoz gondot

Dél-Koreában, ahol a napokban ismét megugrott a napi fertőzésszám, főleg a tünetmentes fertőzöttek jelentik a legnagyobb gondot. Az országban csütörtök éjfélig bezárólag 569 új fertőzést regisztráltak, a tavaszi első hullám óta nem volt ennyi új eset az országban. Mivel sok a fiatal a fertőzöttek között, akiknél ritkábban produkál tüneteket a fertőzés, a nyári 20-30 százalékról 40 százalékra emelkedett a tünetmentes esetek száma.

Kínában februárban 70 ezer esetből csak 1 százalék volt tünetmentes, Tokióban a fertőzöttek 19 százaléka nem mutat tüneteket. Nem teljesen világos, hogy mi az oka annak, hogy egyesek tünetek nélkül megússzák a betegséget, de a tünetmentes betegek is megfertőzhetnek másokat.

A tesztelési hiba nem fogja késlelteti az AstraZeneca vakcináját

Robert Jenrick brit lakhatási miniszter azt nyilatkozta, nincs ok az aggodalomra az Oxford/AstraZeneca védőoltással kapcsolatban, szerinte egy független vizsgálat tisztázni fogja a felmerült kétségeket. Nemrég számolt be róla több lap is, hogy módszertani problémák lehetnek az AstraZeneca koronavírus-vakcinájának tesztjeivel, amelyek megkérdőjelezik azok hitelességét. A cég bejelentette, hogy új teszteket fognak végezni, de ez a várakozások szerint nem fogja késleltetni az oltószer engedélyezését.

Bolsonaro nem fogja magát beoltatni

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban számos vitatott kijelentéséről ismert Jair Boslonaro, aki maga is átesett a betegségen, azt nyilatkozta, hogy nem fogja beadatni magának a betegség elleni oltást. „Nem fogom beadatni magamnak, jogom van hozzá” – mondta a brazil elnök. Brazíliában van a világon a második legtöbb áldozata a koronavírus-járványnak. Az elnök arra is utalt ugyanebben a nyilatkozatában, hogy nincs bizonyíték rá, hogy a maszkviselés gátolná a vírus terjedését.

Németországban megduplázza a hitelfelvételt

A német parlament államháztartási bizottsága jóváhagyta, hogy 2021-ben rekordösszegű, 180 milliárd eurónyi összegre rúgjon a német állam hitelfelvétele. Ez a második legnagyobb állami deficit lesz Németország második világháború utáni modern történelmében. Normális esetben a német alkotmány a nemzeti össztermék 0,35 százalékában korlátozza az államháztartás deficitnövekedését, a koronavírus miatt azonban ezt a szabályt az idénre és jövőre is felfüggesztette a Bundestag.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG