Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új fertőzöttek száma emelkedett, az áldozatoké visszaesett itthon


Több mint háromezer embernél mutatták ki a koronavírust egy nap alatt, az elhunytak száma elmaradt az elmúlt napok átlagától. Az egészségügyiek helytállását méltatta a Semmelweis Egyetem rektora. Macron francia elnök felgyógyult, Izrael országos zárlatra készül.

3292 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 311 554 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - olvasható a kormányzati információs portálon. Elhunyt 113 koronavírusos beteg, így a járvány már 8 729 életet követelt itthon. 182 296 emberről tudják, hogy vírushordozó, 120 529-en már kigyógyultak a betegségből. 6382 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 491-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány földrajzi eloszlása követi a lakosság arányát: az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 21%-a budapesti.

A kormány szentestére, december 24-ről december 25-dikére virradó éjszakára felfüggesztette a kijárási tilalmat, és a magánrendezvények, családi összejövetelek 10 fős létszámkorlátjába a 14 év alattiak nem számítják bele. A kormány felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Az esti kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.

Merkely: helytálltak az egészségügyiek

A koronavírus-járvány idején az egészségügyben dolgozók megmutatták igazi erejüket, összetartásukat, mondta a Semmelweis Egyetem rektora az állami rádió csütörtök reggeli műsorában. Merkely Béla arról is beszélt, hogy tavasszal, a járvány első hullámában a szakemberek is csak ismerkedtek a vírussal. Hozzátette, a járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság egy ötöde, kétmillió ember is megfertőződhetett. "Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok "békebeli" kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot" - fogalmazott a rektor.

Véget ért a francia államfő karanténja

Felgyógyult és tünetmentes Emmanuel Macron, akinek december 17-én lett pozitív a koronavírus-tesztje. Az elnök ezután azonnal karanténba vonult a Versailles közelében lévő La Lanterne hivatalos rezidenciáján. Köhögés, láz és testi fájdalmak kínozták, de az elzártságban is dolgozott. Egyelőre nem jelentették be, hogy az ünnepekre visszatér-e Párizsba.

Montenegróban is lazítanak az ünnepekre

Montenegró feloldja az éjszakai kijárási tilalmat az ünnepi időszakra, Koszovó szigorít a beutazási feltételeken. A pristinai kormány döntése értelmében koronavírustesztet kér a külföldi állampolgároktól a határátlépéshez, az országba csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni.

Vasárnaptól lezárások Izraelben

Kéthetes országos karantén kezdődik vasárnap Izraelben az új koronavírus-fertőzések meredeken emelkedő száma miatt - jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót című újság. Ez lesz a járvány harmadik országos zárlata, az emberek ismét csak ezer méterre hagyhatják el otthonukat, az élelmet és gyógyszert árusító üzletek kivételével bezárják a teljes kiskereskedelmet.

A két hétre tervezett zárlatot meghosszabbítják újabb két héttel, ha nem éri el célját, a napi új fertőzések számának ezer alá csökkentését, és a fertőzés reprodukciós rátájának egy alá szorítását.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG