Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lazítottak egy járványügyi korlátozáson


Vásárosnaményi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai ellenőrzést tartanak a Tiszaszalka Önkormányzat Idősek Otthonában 2020. május 15-én.
Vásárosnaményi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának munkatársai ellenőrzést tartanak a Tiszaszalka Önkormányzat Idősek Otthonában 2020. május 15-én.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kásler Miklós feloldotta a bentlakásos szociális intézmények, így az idősotthonok látogatási tilalmát.

„A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok” címet viselő ajánláscsomag szigorú feltételekkel ugyan, de lehetővé teszi a látogatást. A járványügyi készültség ideje alatt javasolt megoldások között külön fejezet foglalkozik a „személyes látogató” fogadásával és az intézmény elhagyásának lehetőségével - írja a Népszava.

Maximum 30 percre

Az ajánlás alapján maszkviselés, lázmérés, távolságtartás és kézfertőtlenítés mellett a látogatónak nyilatkoznia kell, hogy nincsenek koronavírusos tünetei és 14 napon belül nem érintkezett igazolt fertőzöttel, de a találkozás biztonságos helyének kiválasztásában szabad kezet ad az otthonok vezetőinek.

Ha nem alakítható ki látogatószoba az intézményen belül, akkor az ajánlás az udvaron felállított fűthető sátort vagy konténert javasolja, ahol egy bentlakót egyszerre ketten kereshetnek fel maximum 30 percre.

Érdekesség, hogy Müller Cecília s Kásler Miklós már december 8-án aláírta. A lap arról is ír, hogy a javaslat alapján online regisztrációs felületet kellene kialakítani a látogatók jelentkezésére, ezt azonban a legtöbb idősotthonban nem tudják megoldani, így végigtelefonálják a gondozottak családját.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG