Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: drámai halálozási adatok Magyarországon, enyhülő járvány Csehországban


Szomorú rekord dőlt meg szombaton, 121 ember hat meg egy nap alatt koronavírus okozta betegségben Magyarországon, ezzel 3689-re nőtt az áldozatok száma. A legtöbb országban továbbra is emelkedik az esetszám, Csehországban viszont már látszik a lezárások pozitív hatása.

Szombatra 4397 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 170 298 főre nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 121, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3689 főre emelkedett, 40 820-an pedig már meggyógyultak – derül ki a kormányzati tájékoztató portál adatsorából.

Hétfőtől az orvostanhallgatók is munkába állnak a kórházakban

Az aktív fertőzöttek száma 125 789 fő. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. Kórházban 7358 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 599 ember van lélegeztetőgépen.

A jövő héttől az orvosi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókat is az egészségügyi intézményekbe vezénylik, kéthetes fizetett gyakorlat keretében, hogy részt vegyenek a betegellátásban és a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésében, ami szintén hétfőn indul.

A járvány miatt egész Magyarországon este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, ez alól csak a munkavégzés adhat felmentést, amelyhez munkáltatói igazolás szükséges.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A közintézményekben és üzletekben maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, a 10 ezer főnél nagyobb településeken pedig a közterületeken is kötelező maszkot hordani.

Késve szigorítanak az USA-ban

Magyarország mellett egész Európa legtöbb országában nő a fertőzöttek száma. Egy nappal korábban 56 895 516 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 360 342 volt. A járvány az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 11 910 857 fertőzött volt eddig a napig, 254 384-en haltak meg, és 4 457 930-an meggyógyultak. A napokban a Fehér Ház szóvivője megerősítette, hogy az amerikai elnök legidősebb fia, a 42 éves ifjabb Donald Trump vírustesztje is pozitív lett, ezért karanténba vonult.

Az Egyesült Államok több tagállamában folyamatosan romlik a járványhelyzet. Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó csütörtöktől kijárási tilalmat rendelt el, csakis dolgozni, patikába és élelmiszerboltba szabad elmenni, szombattól kezdődően pedig este tíztől reggel ötig valamennyi, nem létfontosságú üzletnek zárva kell tartania.

Súlyos a járvány Indiában is, ahol 9 004 365 fertőzöttet, 132 162 halálos áldozatot és 8 428 409 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 2 023 025-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 34 980-ra, a gyógyultaké pedig 1 539 352-re emelkedett.

Csehországban már csökkennek az esetszámok

Európán belül Franciaországban betegedtek meg a legtöbben, itt 2 160 343 fertőzöttet, 48 341 halálos áldozatot és 155 829 gyógyultat regisztráltak a hét végéig. Spanyolországban 1 556 730 fertőzöttet és 42 619 halálos áldozatot diagnosztizáltak. Az Egyesült Királyságban 1 477 214 fő a fertőzöttek száma, és 54 381-en haltak meg a betegségben.

A közép-kelet-európai országok közül eddig Csehországot érintette a legerősebben a pandémia, a szigorú lezárásoknak köszönhetően azonban itt már csökkentek az esetszámok az elmúlt napokban. Csehországban három hete tetőzött a járvány, az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer körül mozgott. Ezen a héten a legmagasabb esetszám 6500 volt, ezt csütörtökön regisztrálták.

Csökkenő tendenciát mutat a kórházban kezelt betegek és a súlyos esetek száma is. Jelenleg mintegy 6300 ember van kórházban, ami október vége óta a legalacsonyabb szám. A súlyosnak minősülő esetek száma is 913-ra esett vissza. A járvány áldozatainak száma viszont pénteken további 122-vel emelkedett, és megközelítette a 7 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 98 ezer.

A prágai kormány emiatt szerdán lehetővé tette, hogy az általános iskolák felsőbb osztályainak tanulói is visszatérjenek az iskolapadokba – korábban csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába. A középiskolákban egyes órákat élőben tartanak meg, az egyetemeken pedig a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat. Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje, az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe, a köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.

Karel Havlícek kormányfőhelyettes szerint amennyiben folytatódik a helyzet javulása, akkor november 30-án a járványhelyzet az úgynevezett harmadik sávba kerülhet, ami azt jelentené, hogy számos üzlet újra kinyithatna, és sok szolgáltatás újraindulhat.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG