Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus – Magyarország a legmagasabb kockázatú országok között


Védőmaszkot viselő utasok a Wesselényi utca villamosmegállóban 2020. április 27-én
Védőmaszkot viselő utasok a Wesselényi utca villamosmegállóban 2020. április 27-én

Magyarországon hétfő óta 5323 új fertőzöttet igazoltak, és 165 ember halt bele a vírus okozta betegségekbe. Közben a megbetegedések magas száma miatt Magyarországot járványügyi szempontból a legmagasabb kockázatú országok közé sorolta az Egyesült Államok. Ukrajnában pedig pénzzel próbálják rávenni az embereket, hogy oltassák be magukat.

Az újonnan igazoltakkal együtt a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 966.167 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 32.336 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma pedig 106.594 főre emelkedett. 5811 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 545-en vannak lélegeztetőgépen.

Oltástagadó család drámája Budapesten

Koronavírussal kórházba került egy négytagú, oltástagadó család Budapesten. A Blikk értesülése szerint valamennyien lélegeztetőgépre kerültek, az apa meghalt, a feleség és a két kisiskolás gyermek közül a kisebbik állapota súlyos, életveszélyes.

A lap úgy tudja, hogy a kórházi dolgozók gyanúsnak találták a család védettségi igazolványait, ezért értesítették a hatóságot, az okmányokat a rendőrség vizsgálja.

Magyarország a legkockázatosabb országok között

A fertőzöttek növekvő száma miatt járványügyileg kockázatos területekre szóló utazási figyelmeztetést adott ki Magyarországra, Csehországra és Izlandra az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A CDC négyes, vagyis nagyon magas szintre emelte ezen országokkal kapcsolatos, hétfőn kiadott utazási figyelmeztetését, azt javasolva az amerikai állampolgároknak, hogy lehetőleg kerüljék el az odautazást, vagy ha mindenképp menniük kell, oltassák be magukat.

Ez a legmagasabb kockázati szint az Egyesült Államok rendszerében, ahová akkor kerül egy ország, ha az elmúlt 28 napban 100 ezer főre vetítve legkevesebb 500 fertőzöttet azonosítottak ott.

Ukrajnában fizetnek annak, aki beoltatja magát

Minden ukrán, aki beoltatja magát koronavírus ellen a teljes védettséghez szükséges mindkét dózissal, ezer hrivnyát, több mint 12 ezer forintot kap az államtól – jelentette be az ukrán elnök. A program december 19-én indul. Az év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát (csaknem 37 milliárd forintot) különítenek el erre a célra az állami költségvetésben és ugyanennyit 2022 elején, tette hozzá Volodimir Zelenszkij.

Ukrajnában eddig a lakosság 39,4 százaléka kapott legalább egy dózist, két adagot pedig mindössze 28 százalékuk. A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon csaknem 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában és 442-en haltak bele a vírus okozta betegségekbe. A járvány kezdete óta 3,2 millió megbetegedés volt, 77 ezer ember halálát hozták összefüggésbe a koronavírussal.

XS
SM
MD
LG