Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid-vonallal segíti a Semmelweis Egyetem a fekvőbetegek hozzátartozóit


Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én
Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én

Itthon az elmúlt 24 órában 3870 újabb állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint ezzel 254 148 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 116 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 74 283 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 881.

Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.

A portál tájékoztatása szerint a kormány többféle vakcina beszerzéséről tárgyal és hamarosan elindul a honlap, ahol lehet igényelni a védőoltást, amely önkéntes és ingyenes lesz.

Covid-információs vonal a fekvőbetegek rokonainak

A Semmelweis Egyetem jegyzi a kezdeményezést, amelynek segítségével a bennfekvő koronavírusos betegek hozzátartozói információt kaphatnak az egyetemi klinikákon folyó COVID-ellátás gyakorlati kérdéseiről, például a csomagküldés és a jelen helyzetben csak kivételes esetekben engedélyezett látogatás lehetőségeiről.

A témák szerint menüpontokba rendezett tájékoztatás a nap 24 órájában hallható, és a Klinikai Központ honlapján írásban is elolvasható. A diszpécserek személyesen minden hétköznap 8.00-16.00 között érhetők el.

A szakemberek ugyanakkor azt kérik, hogy telefonon csak nagyon indokolt esetben érdeklődjenek a hozzátartozók, amennyiben a beteg állapota megengedi, vele tartsák a kapcsolatot.

Megfertőződött Rudy Giuliani

Ami a nemzetközi adatokat illeti, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem honlapján reggel közzétett adatok szerint világszerte meghaladja a 63 millió 73 ezret a regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány továbbra is az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, ahol már a 15 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig meghaladja a 282 ezret. Megkapta a fertőzést é kórházba került Donald Trump elnök jogi csapatának vezetője és New York egykori polgármestere, Rudy Giuliani is, erről Trump a Twitteren számolt be.

A németországi Düsseldorfban vasárnap egyszerre, egy időben tüntettek ezrek a járvány miatt bevezetett szigorítások ellen és mellett.

Csehország lazított, rosszabbak az adatok

Csehországban csütörtökön sokat lazítottak a korábbi szigoron, bár a rendkívüli állapot valószínűleg az év végéig fennmarad. Az éttermek és a nem alapvető üzletek - kerülve a zsúfoltságot - újból kinyithatnak, és megszüntették az éjszakai kijárási tilalmat.

Az enyhítés, úgy tűnik, máris látszik a járványügyi adatokon: a járvány terjedésének kockázati indexe a 100 pontos skálán 13 nap után 57-ről 64-re ugrott fel, és rosszabb lett a reprodukciós adat is, a hét eleji 0,8-ról 1,02-re emelkedett a ráta, ami azt jelenti, hogy minden fertőzött egy további személyt fertőz meg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG