Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megkezdődött a tömeges oltás, a kormány már az újabb lazítás részleteiről beszél


Egy új koronavírussal fertőzött beteg a Budapesti Országos Koranyi Pulmonológiai Intézet elszigetelő helyiségében lélegeztetőgépen van, 2020. április 21-én
Egy új koronavírussal fertőzött beteg a Budapesti Országos Koranyi Pulmonológiai Intézet elszigetelő helyiségében lélegeztetőgépen van, 2020. április 21-én

Magyarországon 170 fölött van a járvány 24 órán belüli halálos áldozatainak száma. Közben az első nyílt "teraszos" hétvégén a legelemibb járványügyi szabályokat sem tartották be sokan a sajtóban megjelent fotók szerint. Ezen a héten hétfőn, kedden és szerdán kínai oltóanyagra szervezett tömeges oltást a kormány.

Az elmúlt 24 órában 1936-tal nőtt az új fertőzöttek száma, velük együtt a járvány kezdete óta összesen 771 454 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 176 beteg, velük a halálos áldozatok száma 26 801 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 258 218, kórházban 6443 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen.

A kormányzati járványportál szerint a kormány véglegesítette azokat az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amelyek akkor lépnek életbe, amikor a beoltottak száma eléri a 4 milliót, ez várhatóan a héten megtörténik.

Az új intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • Azok számára, akiknek védettségi igazolványa van, este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. Az esetükben a szülők és a családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Így az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is látogathatók lesznek.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

XS
SM
MD
LG