Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus miatt halt meg Colin Powell volt amerikai külügyminiszter


Colin Powell
Colin Powell

Koronavírus-fertőzés szövődményei miatt halt meg Colin Powell amerikai politikus, a Bush-kabinet volt külügyminisztere. Az ország első afroamerikai származású külügyminisztere halálát családja jelentette be.

„Egy figyelemre méltó és szerető férjet, apát, nagyapát és egy nagyszerű amerikait veszítettünk el” – állt a közösségi médiában közzétett családi közleményben, amelyben október 18-án jelentették be Colin Powell volt amerikai külügyminiszter halálát. A család közlése szerint a 84 éves politikus koronavírus-fertőzés miatt hunyt el.

Az USA első afroamerikai származású külügyminisztere volt

A család annyit közölt, hogy Powell teljeskörűen be volt oltva, de azt nem, hogy milyen vakcinát kapott. Nem derült ki az sem, hogy mikor betegedett meg a Covidtól, vagy hogy volt-e olyan alapbetegsége, amely a halálát okozó betegség szövődményeihez vezetett. Az NBC News információi szerint a volt miniszter a fertőzés idején már régóta plazmasejtrákban szenvedett, amelynek egyik velejárója az immunrendszer gyengesége.

Powell külügyminiszteri kinevezése előtt tiszteletre méltó katonai karriert futott be, harcolt a vietkongi háborúban, tábornoki rangig jutott, és az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője lett. A vezérkar tisztjeként négy republikánus és demokrata elnök alatt is szolgált különböző pozíciókban.

„Az egyesített vezérkar első afroamerikai elnöke, az első afroamerikai külügyminiszter – egy ember, akit világszerte tiszteltek. Őszintén szólva Colin Powellt nem lehet pótolni. Hiányozni fog nekünk”, mondta Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter – az első afroamerikai, aki ezt a posztot betöltötte – a grúz fővárosból, Tbilisziből a fekete-tengeri régiói útja során tett nyilatkozatában.

Sokan bírálták az iraki háború miatt

„Nagyszerű közszolga volt, kezdve a vietnámi katonaként eltöltött idővel. Sok elnök támaszkodott Powell tábornok tanácsaira és tapasztalatára – mondta George W. Bush volt elnök nyilatkozatában. – Olyannyira az elnökök kedvence volt, hogy kétszer is kiérdemelte az Elnöki Szabadság Érdemérmet. Nagy tiszteletnek örvendett otthon és külföldön egyaránt.”

Powell emlékezetét beárnyékolja az ENSZ Biztonsági Tanácsában 2003 februárjában az iraki tömegpusztító fegyverek állítólagos létezéséről tartott beszéde. Ezeket a fegyvereket soha nem találták meg, mivel az általa bemutatott bizonyítékok később hamisnak bizonyultak.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG