Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatalos: nyitják az üzleteket, megvan a 2,5 milliomodik beoltott


G. Heller Zsuzsa keramikus rendezi be alkotásaival a kirakatot az adventi iparművészeti kirakatvásáron a Bartók Béla úton, 2020. december 12-én (képünk illusztráció)
G. Heller Zsuzsa keramikus rendezi be alkotásaival a kirakatot az adventi iparművészeti kirakatvásáron a Bartók Béla úton, 2020. december 12-én (képünk illusztráció)

Háborús állapotokat emlegetett kedden Orbán Viktor a közösségi oldalára feltett videójában. A miniszterelnök azt erősítette meg, amiről már a húsvéti ünnepek előtt döntött a kormány. A szállodások és a vendéglátók még nem lélegezhetnek fel.

Az alig egyperces videóban a miniszterelnök megerősítette, hogy már 2,5 millióan vannak az országban azok, akik a koronavírus elleni oltásból legalább az egyiket megkapták.

A kormány korábban az oltottak számától tette függővé a fokozatos nyitás elkezdését, ennek első lépéseit jelentette most be Orbán Viktor.

Egy éve háborús állapotokat idéző korlátozások között, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket

– fogalmazott videójában a miniszterelnök, aki bejelentette, hogy szerdától nyithatnak az üzletek, és újra indulhatnak a szolgáltatások.

Hozzátette, további járványügyi intézkedések lesznek, azt kéri, hogy ezeket mindenki tartsa be. A miniszterelnök bejelentése után pár perccel megjelentek a részletek a kormány Facebook-oldalán is.

Ezek szerint szerdától, azaz április 7-től:

  • a kijárási korlátozás este 10-től másnap reggel 5-ig tart
  • az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva
  • az üzletekben 10 négyzetméterenként átlagosan egy vásárló tartózkodhat
  • kinyithatnak a szolgáltatók
  • a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, a vendéglők továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben
  • az iskolák április 19-én, a pedagógusok beoltása után kinyitnak.

XS
SM
MD
LG