Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezer alatt az új esetszám itthon, bár ez lehet az ünnepnapok miatt is


Kocsán Réka, a Debreceni Kenézy Kórház szakgyógyszerésze az intézet oltópontján 2020. december 27-én.
Kocsán Réka, a Debreceni Kenézy Kórház szakgyógyszerésze az intézet oltópontján 2020. december 27-én.

6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen. Az 5 kijelölt kórházi oltóponton ma és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat.

902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.A hivatalos beszámolóban nincs utalás arra, hogy az esetszám látványos visszaesése összefügg-e a karácsonyi időszak alatt levett kevesebb mintával, bezárt laborokkal.

Elhunyt 131 beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma jelenleg 138 365 fő, az aktív fertőzöttek száma 169 914 főre csökkent. 6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen. Az öt kijelölt kórházi oltóponton ma is zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.

Öt kórházban már folyik az oltás

Szombaton megérkezett az első vakcina-szállítmány Magyarországra és megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Az 5 kijelölt kórházi oltóponton ma és a következő napokban is oltják a kórházi egészségügyi dolgozókat. Az első Pfizer-vakcina szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé, tekintettel arra, hogy egy embernek – 21 napos eltéréssel – két oltást kell beadni.

Az kontingenst öt kijelölt kórházi oltóhelyre juttatták el: a Dél-Pesti Centrumkórházba, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába. A következő Pfizer-vakcina szállítmány várhatóan még december végén megérkezhet, és azt újabbak követik majd, és azokkal egy ütemben folytatódik az egészségügyi dolgozók oltása.

Egyre több országban mutatják ki az új variánst

Már Ausztráliában is kimutatták a koronavírus egy új változatát egy nőnél, aki Dél-Afrikából tért haza. Az afrikai ország az egyik gócpontja a koronavírus új változatának, a másik pedig az Egyesült Királyság, ahol a becslések szerint hetente kétmillió embert kéne beoltani, hogy elkerülhessenek egy harmadik hullámot.

Szakértők szerint szinte biztos, hogy a koronavírus mutációja, amelyről még nem világos, hogy pontosan mennyivel veszélyesebb (ha veszélyesebb), mint az eddig elterjedt változatok, már sokkal nagyobb arányban jelen van a kontinentális Európában is, mint amit a hivatalosan regisztrált számok mutatnak. Bár az EU országai beutazási tilalmat rendeltek el az Egyesült Királysággal szemben, és a teherszállítást végzőket is tesztelik, több száz angol turista egész egyszerűen elszökött a karantén elől Svájcban.

Az új változatot hétfőn már Pakisztánban is kimutatták, a német egészségügy pedig arra utaló jeleket talált, hogy az mutáció már novemberben megjelenhetett Németországban.

Készült a BBC és a Guardian tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG