Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénteki Pfizer-regisztráció: összeomlott a portál


Oltópont a Honvédkórházban a főváros XIII. kerületében 2020. december 30-án.
Oltópont a Honvédkórházban a főváros XIII. kerületében 2020. december 30-án.

Összeomlott az oltási regisztrációs portál, miután kiderült, hogy egyetlen napon, április 30-án, Pfizer-vakcinára is lehet online regisztrálni. A legfrissebb adatok szerint az elmúlt 24 órában 2365 új fertőzöttet regisztráltak és elhunyt 182 beteg.

A kormányzati járványportál tájékoztatása szerint az április 30-i, pénteki foglalásokhoz összesen 100 ezer adag Pfizer vakcina oltását ajánlják fel.Erre csak ezen a napon lehet regisztrálni, és az oltást is csak pénteken adják be, a kormányzati portál szerint – kórháztól függően – délelőtt 10 óra és este 9 óra között.

Az ügy előzménye a péntek reggeli Orbán-nyilatkozatból derül ki. A miniszterelnök azt mondta, hogy május 10-e után, az érettségit követően indul a 16-18 év közöttiek oltása Pfizer-vakcinával.

Az oltási regisztrációs portál órákig elérhetetlen volt, később ezt péntek délben, az operatív törzs tájékoztatóján "terheléses támadással" magyarázták.

A kormány kiszámolta

A kormány Orbán Viktor szerint kiszámolta, hogy ehhez mennyi Pfizer-vakcina kell, ezért úgy döntött, hogy erre az oltóanyagra csak április 30-án, pénteken lehet online regisztrálni, a több oltás a középiskolásoknak kell.

Az online időpontfoglaló emellett továbbra is nyitva van Sinopharm oltásokra és a már jövő heti AstraZeneca oltásra is.

Újabb 182 ember hunyt el

A legfrissebb járványadatok szerint csütörtök óta 2365 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 779 348 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 182 beteg, így az elhunytak száma 27 540 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek 241 429, kórházban 5937 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 677-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 3 913 550, közülük 1 880 897-en a második oltást is megkapták. A miniszterelnök szerint pénteken vagy szombaton meglesz a 4 millió beoltott, ezért a hétvégétől életbe léphetnek az újabb lazítások.

  • a kijárási tilalom kezdete éjfélre módosul (a horgászok ez alól is kivételt kapnak)
  • a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva
  • megnyílnak az éttermek belső terei
  • védettségi igazolvánnyal látogathatók a szállodák, a kulturális és sportrendezvények, felnőtt kísérővel a 18 év alattiak is mehetnek.
XS
SM
MD
LG