Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: Spanyolország csak húsvét után kezd óvatos lazításba, itthon stagnál a járvány


Kínai munkás védőfelszerelésben Sanghajban 2022. március 30-án
Kínai munkás védőfelszerelésben Sanghajban 2022. március 30-án

Kevesebb az új fertőzött, a halottak száma lényegében stagnál, és valamivel kevesebb beteget ápolnak kórházban. Ez a koronavírus-járvány itthoni mérlege szerdáról csütörtökre. A nyolcvan év alattiaknak még korai lehet a negyedik mRNS-oltás az EMA szerint. Spanyolország húsvét után kezd óvatos lazításba.

Egy nap alatt 2568 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak itthon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.865.607 főre nőtt a beazonosított Covid-fertőzések száma – közölték a Koronavírus.gov.hu kormányzati tájékoztató oldalon.

Meghalt 37, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 45.684 főre emelkedett. A gyógyultak száma 1.723.020, az aktív fertőzötteké 96.903. Kórházban 1724 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 6.403.667, közülük 6.188.807 fő a második, 3.849.393 fő a harmadik, 269.465 fő már a negyedik oltását is felvette.

EMA: A nyolcvan év alattiaknál még korai a negyedik mRNS-oltás

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint még túl korai fontolóra venni az mRNS-alapú vakcinák negyedik adagjának általános alkalmazását a koronavírus ellen.

Izraeli adatok szerint egy második emlékeztető oltás, amelyet legalább négy hónappal az első emlékeztető oltás után adtak be, helyreállítja az antitestszintet, anélkül hogy veszélyt jelentene az egészségre vagy biztonsági aggályokat vetne fel. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy a harmadik oltás beadását követően a vakcinák nyújtotta védelem jelentősen csökkenne a 60 és 79 év közötti, valamint a hatvan év alatti egészséges immunrendszerű felnőtteknél. Arra sincs bizonyíték, hogy az oltóanyag negyedik adagja további védelmet biztosítana számukra, ezért általános alkalmazásuk egyelőre korai. Ha azonban a járványhelyzet megváltozna, és a fertőzési mutató emelkedne, szükség lehet egy negyedik oltás megfontolására ebben a korcsoportban – közölte az EMA.

Megjegyezték ugyanakkor, hogy a nyolcvanéves vagy annál idősebb felnőttek esetében az említett oltóanyagokból negyedik adagot vagy második emlékeztető oltást lehet adni.

Spanyolországban húsvét után nem kell maszkot viselni a zárt nyilvános helyek többségében

Spanyolországban április 20-tól megszűnik a kötelező maszkviselés a zárt nyilvános helyek többségében – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter.

Hangsúlyozta: a lazítás nem vonatkozik a tömegközlekedési eszközökre, a kórházakra és az egészségügyi-szociális intézményekre, például az idősotthonokra. Az enyhítésnek köszönhetően nem kell maszkot hordani az iskolákban, a munkahelyeken, a kulturális intézményekben – derült ki a tárcavezető szavaiból, aki beszélt arról is, hogy továbbra is ajánlják a felelős maszkviselést nagy tömegben vagy olyan zárt helyeken, ahol nincs megfelelő szellőztetés. A lazítást a kedvező járványhelyzet és a magas átoltottság teszi lehetővé – jegyezte meg.

XS
SM
MD
LG