Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tele vannak a stockholmi intenzív osztályok


A Karolinska Kórház laboratóriumának orvosi személyzete a PCR-vizsgálat során használt géppel 2020. december 7-én, a Stockholm melletti Solnában
A Karolinska Kórház laboratóriumának orvosi személyzete a PCR-vizsgálat során használt géppel 2020. december 7-én, a Stockholm melletti Solnában

A stockholmi Karolinska Egyetemi Kórházban kevés az intenzív férőhely, és a személyzet is nagyon leterhelt. Az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött a koronavírus áldozatainak száma. A német hatóságok szélsőségeseket sejtenek a koronatüntetők mögött.

A koronavírus-járvány kezdete óta először 99 százalékos az intenzív ágyak kihasználtsága a svéd fővárosban, állítja az Aftonbladet. Björn Persson a Karolinska Egyetemi Kórház intenzív osztályának igazgatója azt nyilatkozta a Dagens Nyheter svéd lapnak, hogy azért is súlyos a helyzet, mert az intenzív osztály jelenti az „utolsó védőhálót”, ide kerülnek azok, akiknek az élete veszélyben van.

Nem tudnak szabadságot kiadni

Persson szerint a magas kihasználtság arra kényszeríti a kórházat, hogy kitolják az intenzív ápolás küszöbét, azaz olyan emberek, akik normál esetben az intenzívre kerültek volna, most máshol kerülnek elhelyezésre. Egy, a Karolinskán dolgozó magyar gyermekorvos a Szabad Európa kérdésére azt mondta, szerint az újságok által leírt helyzet kicsit rémisztőbb a valóságnál, mivel az intenzív ágyak száma rugalmas. Ennek ellenére úgy látja, hogy a magas telítettség jól tükrözi a svéd állapotokat, és a karácsony közeledtével főleg problémát fog jelenteni a túlterheltség, hiszen olyankor hagyományosan kevesebb az elérhető egészségügyi szakember.

Az Aftonbladetnek nyilatkozva a Karolinska intenzív osztályának a vezetője is azt mondta, hogy nem tudják nélkülözni az embereket karácsonykor sem, így nehéz kiadni a szabadságokat, és már így is több beteg jut egy nővérre, mint az ideális lenne.

Újabb aggasztó számok az Egyesült Államokban

Ismét rekordot döntött a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma az Egyesült Államokban, egyetlen nap alatt 3 100 halottat jelentettek az amerikaiak. Az országban 106 ezer embert ápolnak kórházban, és sok régióban szűkösek az intenzív férőhelyek. Az Egyesült Államok gyógyszer- élelmiszerügyi hatósága csütörtökön ül össze, hogy döntsenek a Pfizer-BioNTech-oltóanyag engedélyezéséről. A Pfizer-vakcinát az Egyesült Királyságban már el is kezdték beadni a lakosságnak, Kanada pedig szerdán adta ki az engedélyt az oltóanyagra.

Szélsőjobbosok állhatnak a német járványtagadók mögött

Németországban a rendőrség megfigyelés alá helyezte a „Querdenker” (kb.: ferdén gondolkozók) járványügyi intézkedés-ellenes csoportot. A csoport tagjai a lezárások és a maszkviselés ellen tüntetnek, sokan közülük különféle összeesküvés elméleteket terjesztenek, mint például, hogy a járvány csak egy átverés és az oltóanyaggal mikrochipet ültetnek a kormányok az emberekbe.

A német hatóságok azonban nem az utóbbi miatt helyezték szorosabb megfigyelés alá a Querdenker-mozgalmat, hanem azért, mert azt gyanítják, olyan szélsőjobboldali szervezetek állnak mögötte, mint a Reichsbürger (birodalmi polgárok), akik elutasítják a modern német köztársaságot. A Querdenker-mozgalom alapítója, Michael Ballweg azt mondta a dpa német hírügynökségnek, hogy ők csak békés polgárok, és nem politikai mozgalom.

Németországban közben a Robert Koch Intézet szerint romlott a járványhelyzet, és több államban is megugrott az új fertőzések száma, Türingiában, Brandenburgban és Szász-Anhaltban is sok új esetet jelentettek.

Készült a BBC, a CNN, a Washington Post, a Deutsche Welle és az Aftonbaldet tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
XS
SM
MD
LG