Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még mindig várják Ukrajnában a lélegeztetőgépeket Magyarországtól


Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Egyre súlyosbodik a járványhelyzet Kárpátalján. A magyar kormány még augusztus végén ígért 50 lélegeztetőgépet a régiónak, ám azok jó esetben csak szeptember végére érkezhetnek meg.

Augusztus végén jelent meg az a kormányhatározat, ami szerint Magyarország 50 lélegeztetőgépet ad „egy Kárpátalján működő segélyszervezet számára” a helyi lakosság megsegítése érdekében. A segítség indokolt is, hiszen egész Ukrajnában romlik a járványhelyzet.

Kedden 81 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Kárpátalján, és múlt héten is rendre 80-97 között alakult a napi új fertőzések száma az 1,2 millió lakosú régióban. A járvány kezdete óta 8756 fertőzést regisztráltak Kárpátalján. Közülük 286-an hunytak el, és jelenleg 355 beteget ápolnak kórházban.

Még nem érkeztek meg a gépek

A WHO szerint az aktív betegek legfeljebb 5 százaléka kerül lélegeztetőgépre. Kárpátalján jelenleg több mint 4600 fertőzöttről tudni van, aminek az öt százaléka több mint 230.

A kárpátaljai kórházakban viszont most csupán 174 lélegeztetőgép van, a Magyarországról érkező segítségre tehát valóban nagy szükség lenne. A Szabad Európa azonban úgy tudja, a lélegeztetők még mindig nem érkeztek meg Kárpátaljára, azokat csak szeptember végére várják.

A határozat nem ugyan nevezi meg, melyik az a szervezet, amelyik megkapja a gépeket, de a Szabad Európa megtudta, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszterrel a lélegeztetőgépekről.

A KMKSZ a kárpátaljai magyarok elsőszámú érdekvédelmi szervezete, kulturális, szociális és politikai téren is aktív. Ez a szervezet kezeli a Magyarországról érkező támogatások jelentős részét (Bethlen Gábor Alap, gazdaságfejlesztési programok), de partnere a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium és Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai Európa Parlamenti képviselője is. A KMKSZ a tavalyi parlamenti választásokon az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel közösen indított jelölteket, de a három indulójuk közül egyik sem jutott be a törvényhozásba.

A KMKSZ Jótékonysági Alapítványa már márciusban gyűjtést hirdetett a koronavírus-járvány miatt. „Tudjuk, hogy jelenleg az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak: nincs felszerelés, nincs gyógyszer, nincs maszk, s nincs elegendő lélegeztetőgép sem” - állt akkor a jótékonysági felhívásban.

A magyar kormány csak augusztus végén döntött arról, hogy segíti a kárpátaljai magyarokat az orvosi eszközökkel. A KMKSZ csak szeptember végére várja az 50 gépből álló szállítmányt. Mivel a gépek még nem érkeztek meg, ezért az adományról nyilvánosan még nem is számolt be a KMKSZ.

A szállítást a külügyminiszter felügyeli

A kormányrendelet szerint a lélegeztetőgépeket leszállításáról Szijjártó Péternek kell gondoskodnia. Az augusztusi jogszabályból az is kiderül, hogy az 50 lélegeztetőgépet Állami Egészségügyi Ellátó Központ készletéből adományozza a kormány.

Arról a G7 számolt be, hogy az ÁEEK a világjárvány kitörése után 2481 lélegeztetőgépet vett 26,7 milliárd forintért, míg a Külügyminisztérium 16 ezret, több mint 300 milliárdért. Ez utóbbi beszerzés kifejezetten drágára sikerült a 444 által kikért szerződések szerint.

Ebben annak is szerepe lehetett, hogy mint a K-monitor kiderítette, a Szijjártó vezette minisztérium több mint 100 esetben mentette fel magát a közbeszerzés alól.

A különböző költségvetési szervek ellenére vásároltak összesen mintegy 20 ezer lélegeztetőgépet, hogy Orbán Viktor tavasszal még arról beszélt: ha a legrosszabb forgatókönyv is valósul meg Magyarországon, 8000 lélegeztetőgépre lesz szükség.

A külföldre juttatott lélegeztetőgépekkel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is, de többszöri megkeresésünkre hetek óta nem reagált a tárca.

A cikk megírásában közreműködött a Szabad Európa ukrajnai szerkesztősége.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG