Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Korrupció miatt vádat emeltek az egykori üzbég elnök lánya ellen Svájcban


Gulnara Karimova a franciaországi Cannes-ban 2010. május 22-én
Gulnara Karimova a franciaországi Cannes-ban 2010. május 22-én

Pénzmosás, korrupció, valamint „erőszakot és megfélemlítést alkalmazó” bűnözői szervezetben való részvétel miatt indított eljárást a svájci szövetségi ügyészség Islam Karimov volt üzbég elnök lánya ellen.

Gulnara Karimova mellett egy orosz telekommunikációs cég üzbég leányvállalatának volt főigazgatója ellen is vádat emeltek a gyanú szerint 2005 és 2013 között elkövetett bűncselekmények miatt.

Ez az időszak az Üzbegisztánt 2016-os haláláig vezető Islam Karimov több mint huszonöt éven át tartó uralma alá esett, amikor is lánya genfi ENSZ-nagykövetként közel tíz éven át diplomáciai mentességgel rendelkezett.

Ehhez kapcsolódóan: Régi trükkök Közép-Ázsia „új” országaiban?

A vád szerint sokáig Karimova állt Az iroda néven ismertté vált bűnszervezet élén, e minőségében pedig erőszakcselekmények elkövetésére is utasításokat adott.

Az ügyészség arról tájékoztatott, hogy a vádlott több száz millió dollárnyi kenőpénzt kapott különböző távközlési cégektől annak fejében, hogy megvethessék lábukat a közép-ázsiai országban. Ezen összegek végül svájci bankszámlákra kerültek.

A többtucatnyi személyből és számos vállalatból álló bűnözői hálózat 2005-ben kezdte meg működését Svájcban, az első nyomozás nagyjából egy évtizeddel ezelőtt indult meg ellene.

Az alpesi ország hatóságai az ügyben már több mint 440 millió svájci franknyi vagyont zároltak, ebből 340 milliót le is foglaltak, amelyet a tervek szerint vissza fognak téríteni Üzbegisztánnak.

Ehhez kapcsolódóan: Lassan valódi hercegnővé válik az üzbég elnök lánya

Vizsgálat zajlik közben mindezzel kapcsolatban a Lombard Odier svájci magánbank és más intézmények ellen is. Az ügy szálai az Egyesült Államokig, Nagy-Britanniáig, Franciaországig, Hollandiáig, Norvégiáig és Svédországig vezetnek.

Karimovát 2015-ben öt év szabadságvesztésre ítélték hazájában sikkasztás miatt, eleinte házi őrizetben volt, a feltételek megsértése miatt azonban 2019-ben börtönbe került. Egy évvel később további tizenhárom év börtönbüntetést szabtak ki rá pénzmosás és zsarolás miatt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG