Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kósa Lajos: Igazságos Mészáros Lőrinc egri hoteljének a támogatása


Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor

A kormány múlt héten valósította meg Orbán Viktor tavalyi ígéretét: megszületett a határozat, amely a településeket kompenzálja a kormány döntése nyomán kieső adóbevételeik miatt. Eszerint Eger harmadannyi pénzt kap, mint amennyit az egri hotelje felújítására az ország leggazdagabb embere. A Fidesz alelnöke erre úgy reagált, hogy "almát almával, körtét körtével" kell összehasonlítani.

Tavaly szállodafejlesztésre 83 milliárd forintot ítélt meg a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy-Program keretében szállodafejlesztésre. Ennek több, mint negyedét, 17,7 milliárd forintot vissza nem térítendő támogatás formájában a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. kapta 14 vidéki szállodája felújítására.

Az egriugyek.hu írta meg, hogy ez háromszorosa annak az összegnek, amit Eger önkormányzata kap.

Tavaly a kormány a járványra hivatkozva megtiltotta, hogy a települések gépjármű és ingatlanadót szedjenek. Emiatt a települések bevételei drasztikusan csökkentek. Orbán Viktor állami kárpótlást ígért. Tavaly decemberben kiderült, hogy ez csak a 25 ezres lélekszámnál kisebb települések esetében automatikus, a nagyobbak esetében egyedi kormánydöntések születnek.

Ez a döntés született meg a múlt héten: eszerint Eger, ami másfél milliárdot kért, 825 millió forintot kap. (Budapest semmit.)

Az egri Flóra Hotel 2002-ban, még nem Mészáros Lőrinc tulajdonában
Az egri Flóra Hotel 2002-ban, még nem Mészáros Lőrinc tulajdonában

Tavaly év végén egyébként már volt egy önkormányzati kompenzáció: ekkor a fideszes vezetésű megyeközpontok jártak jól: egyenként minimum 1,38 milliárd szabadon felhasználható támogatást kaptak. Négy ellenzéki város kapott még célzott támogatást, Eger 600 milliót az egri várba vezető panorámaliftre.

Mindenki elégedett

Eger a méretének, igényeinek megfelelő támogatást kapott. Az ellenzékiek is láthatják, hogy a kormány megtartja, amit ígért” – mondta a múlt heti kormánydöntés kapcsán Kósa Lajos az RTL híradójának. Almát almával, körtét körtével kell összehasonlítani, tette hozzá a Fidesz alelnöke.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere sem volt elégedetlen az RTL-nek nyilatkozva. A kieső bevételük ugyan 2,5 milliárd, és eleve csak másfelet kértek, melynek a felét kapták, de így „Egernek nincs oka a likviditással kapcsolatban panaszra” – mondta a polgármester.

Mészáros Lőrinc szállodalánca tavaly március 18-án döntött arról, hogy szünetelteti szállodáinak működését a koronavírus-járvány miatt, az eredeti tervek szerint decemberben kezdődő szállodafelújításokat pedig előrehozzák. Emiatt az igazgatóság csoportos létszámleépítésről döntött, munkatársaik felét, 800 embert elbocsátottak.

Létszámleépítésre a felújítási munkálatok miatt került sor, de ez akkor is így történt volna, ha nincs a járvány, hiszen ezek a projektek esetenként két-három évig is eltartanak, addig zárva vannak az érintett hotelek” – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója.

XS
SM
MD
LG