Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koszovó csökkenti a rendőri jelenlétet az ország szerb többségű, északi részén, újabb választások jönnek


Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes (balra) és az EU Belgrád–Pristina-párbeszédért felelős különmegbízottja, Miroslav Lajčák Pozsonyban 2023. július 11-én
Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes (balra) és az EU Belgrád–Pristina-párbeszédért felelős különmegbízottja, Miroslav Lajčák Pozsonyban 2023. július 11-én

A koszovói kormány bejelentette, hogy negyedével csökkenti az adminisztratív épületekhez vezényelt különleges rendőri erők létszámát az ország szerb többségű északi részén, és új polgármester-választást ír ki négy településen. A cél a feszültség enyhítése a szomszédos Szerbiával.

A lépéseket „két héten belül véglegesítik” – áll a kormány július 11-i esti közleményében.

A bejelentést megelőzően informális találkozót tartott Szlovákia fővárosában, Pozsonyban Besnik Bislimi koszovói miniszterelnök-helyettes és az EU Belgrád–Pristina-párbeszédért felelős különmegbízottja, Miroslav Lajčák.

Május végén összecsapások törtek ki a nemzetközi békefenntartók és a szerbek között, miután három albán polgármester lépett hivatalba a szerbek által bojkottált helyhatósági választásokat követően. Mások mellett 27 magyar KFOR-katona is megsérült, amikor Zvečan település polgármesteri hivatalánál a NATO koszovói békefenntartó missziójának részeként igyekeztek szétválasztani az összecsapások résztvevőit, feloszlatni a tiltakozó tömeget.

Ehhez kapcsolódóan: Készenlétben a KFOR a koszovói összecsapások után

A különleges koszovói rendőrség segítségével iktatták be az albán nemzetiségű településvezetőket a négy, szerb többségű önkormányzatnál, miután a szerbek bojkottálták az áprilisban megtartott időközi választásokat, amelyeken így 3,5 százalék alatt maradt a részvételi arány.

A bojkott annak a kampánynak a része volt, amelyet a nagyobb autonómiáért folytatnak a koszovói szerbek Belgrád támogatásával.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felszólította Albin Kurti miniszterelnököt, hogy hívja vissza a polgármestereket, távolítsa el a beiktatásukhoz használt különleges rendőri egységeket, és tartsa be a térség autonóm szerb önkormányzatainak szövetségéről 2013-ban kötött megállapodást.

Ehhez kapcsolódóan: Érvénytelen választás, felbujtott bűnbandák – Koszovó és Szerbia egymást okolja a feszültségekért

A kormány közleménye szerint a nyár után új választásokat tartanak a négy szerb többségű észak-koszovói településen.

„Koszovó kormánya ezzel a nyilvános nyilatkozattal támogatja az előrehozott választások megtartását a négy településen a nyári szezon után” – áll a közleményben. Hozzáteszik, hogy a koszovói állami intézmények biztosítani fogják a választások megtartásához szükséges jogi alapot.

A nyilatkozatban az is szerepel, hogy a koszovói rendőrség az EU Jogállamisági Missziójával (EULEX) és a NATO vezette KFOR békefenntartó haderővel közösen értékeli majd a biztonsági helyzetet, „különös tekintettel arra, hogy lehetséges-e a rendőri jelenlét további csökkentése az önkormányzati épületek környékén”.

Ehhez kapcsolódóan: Egyszerűen – Hogy kerülnek a magyar katonák Koszovóba?

XS
SM
MD
LG