Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kovács Gergely nyerte a hegyvidéki kerületi ellenzéki előválasztást


Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a párt eredményváró rendezvényén, Budapesten 2022. április 3-án
Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke a párt eredményváró rendezvényén, Budapesten 2022. április 3-án

Ez azt jelenti, hogy az ellenzéki megállapodás értelmében Kovács Gergely lesz a jelenlegi fideszes kerületi alpolgármester, Fonti Krisztina kihívója június 9-én az önkormányzati választáson, valamint a tizenkét egyéni önkormányzati választókerületből nyolcban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt állíthat jelöltet. A fideszes Pokorni Zoltán, aki 2006 óta vezette a kerületet, februárban jelentette be, hogy nem indul újra.

Az előválasztáson a jogosultak 14 százaléka, 6275 választó vett részt, ami magas részvételnek számít, megközelíti a 2021-es előválasztás választói aktivitását – írja a szavazás eredményéről beszámolva a Telex.

Az előválasztás végeredménye szerint Kovács Gergely (MKKP) 3829 (61,11 százalék), Visi Piroska (civilek) 1276 (20,36 százalék), Farkas Csaba (Momentum) 1161 (18,53 százalék) szavazatot kapott.

Ez volt az első ilyen, preferenciális, azonnali többfordulós előválasztás Magyarországon, amely április 8. és április 14. között zajlott a XII. kerületben. A választók – azok, akik június 9-ig betöltik 18. életévüket, és állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek a budai kerületben – sorrendbe állíthatták a jelölteteket: a nekik legszimpatikusabb kapta az első helyet, míg a legkevésbé vonzó a harmadikat.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a polgármesterjelöltek a 49 legnagyobb településen?

A Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely és a fideszes Fonti Krisztina mellett szerepel majd június 9-én a szavazólapon a Mi Hazánk és az LMP, ők Binder Csabát és Kendernay Jánost indítják.

Az előválasztás ötlete miatt március elején vita robbant ki a Kutyapárton belül, március 10-én emiatt Kovács Gergely és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna kilátásba helyezte lemondását, végül azonban meg tudták győzni a tagságot, és maradtak. Erről ebben a cikkben olvashatnak bővebben:

Kinek kellenek, és kinek nem az ellenzéki pártok?

A fideszes Pokorni Zoltán, aki 2006 óta vezette a XII. kerületet, februárban jelentette be, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért, amelyre helyettesét, Fonti Krisztinát ajánlotta. Az ellenzéki előválasztás győztese, Kovács Gergely 2019 óta önkormányzati képviselőként dolgozik a kerületben.

A Telex elemzésében megjegyzi: az, hogy Pokorni Zoltán nem indul újra Hegyvidék polgármesteri posztjáért, azért is jelentős fejlemény, mert a Fidesz támogatottsága 2014 és 2022 között csökkent a budai zöldövezetekben, Pokorni Zoltán azonban 2019-ben úgy tudta megőrizni polgármesteri székét, hogy 3814 olyan XII. kerületi szavazó is rá szavazott, akik amúgy nem a Fidesz egyéni jelöltjeit támogatták a választókerületekben.

A helyhatósági és az EP-választásról további híreket talál, ha ide kattint.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG