Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kovács Zoltán: Semmilyen eszkaláció nem érdeke Magyarországnak


Ukrán menekültek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén
Ukrán menekültek a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén

A mostani a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció Magyarországon. A menekülők száma tovább fog emelkedni, „felkészültünk, sem felső határ, sem korlát nincsen a menekültek számát és az eszközöket illetően sem” –​ mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az amerikai MSNBC csatornának.

Kovács Zoltán a közösségi oldalán is megosztott interjúban egyebek között azt mondta, hogy a háború egy hónappal ezelőtti kirobbanása óta összesen félmillió ember érkezett közvetlenül Ukrajnából vagy Románián keresztül Magyarországra, így a mostani a valaha volt legnagyobb humanitárius segélyakció Magyarországon.

A menekülők száma tovább emelkedik majd, mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy Magyarország felkészült, „sem felső határ, sem korlát nincsen a menekültek számát és az eszközöket illetően sem”.

Magyarországnak járó forrás, „amit politikai okok miatt tartanak vissza”

Arra a felvetésre, hogy a magyar kormány több forrást kért az Európai Uniótól a menekültválság miatt, az Európai Bizottság szerint azonban ehhez többet kellene tennie a korrupció elleni küzdelem, a sajtószabadság előmozdítása és az LMBTQ-jogok tekintetben, Kovács Zoltán az Európai Parlamentből és az európai baloldali pártoktól származó politikai vádakon alapuló kritikáknak nevezte a bírálatokat.

Mint fogalmazott, a kormány „évtizedes vitát folytat egyes központi, európai szereplőkkel, intézményekkel, beleértve a bizottságot is, melyek politikai természetűek”. Az államtitkár szerint az Európai Unió működési mechanizmusa nagyon egyszerű, ha pénzügyekről van szó, „nincs szükség semmilyen politikai feltételrendszerre vagy zsarolásra, mint ahogy ez az elmúlt években történik”. Kovács úgy fogalmazott, kérik a Magyarországnak járó forrást, „amit politikai okok miatt tartanak vissza”. Szerinte semmilyen politikai feltételnek nincs helye, ha sürgős segítségnyújtásról van szó.

Az államtitkár azt mondta, hogy a Magyarország közvetlen szomszédságában dúló háború tisztán és egyértelműen nemzetbiztonsági fenyegetést jelent, és semmilyen eszkaláció nem érdeke Magyarországnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG