Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kövér László sem árulta el, pontosan mit szeretne a kormány a svédektől a NATO-csatlakozásuk jóváhagyásáért


Kövér László a kötcsei fideszes megbeszélésen 2023. szeptember 9-én
Kövér László a kötcsei fideszes megbeszélésen 2023. szeptember 9-én

Kövér László fideszes házelnök egy interjúban bejelentette, hogy nem támogatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Elmondta: lehet, hogy Svédország nem érti, mekkora felelősség a NATO-tagság, Magyarország viszont igen. Azt viszont ismét nem árulta el, hogy pontosan mit szeretne a magyar kormány azért, hogy napirendre vegyék a csatlakozási kérelmüket.

A kormányközeli hátterűvé vált index.hu Kövér László fideszes házelnökkel adott közre egy interjút a svéd NATO-csatlakozás magyar akadályozása kapcsán.

Azt nem kérdezik meg, hogy pontosan mit szeretne a magyar kormány, mit csináljon a svéd kormány ahhoz, hogy hajlandók legyenek napirendre venni a svéd csatlakozási kérelmet.

Kövér viszont az alábbi állításokkal írta körül, hogy mit kellene csinálnia a svéd vezetésnek:

  • vegyék őket komolyan,
  • ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennék őket,
  • ne töröljék Magyarországba a sáros cipőjüket,
  • ne gondolják csicskásnak a magyar kormányt, mert nem az,
  • mutassanak több tiszteletet a magyar kormány irányába, mert most semmilyen tiszteletet nem mutatnak.

Kövér László elmondta még, hogy egyébként

ő nem is támogatja Svédország NATO-csatlakozását,

az álláspontja viszont nincs kőbe vésve. A fentiek ellenére örülne, ha a svéd kormány „mielőbb megadná neki az esélyt”, hogy megváltoztassa az álláspontját.

Hozzátette, hogy Magyarország komolyan veszi a NATO-tagságot, de Svédországról nem biztos, hogy elmondható ugyanez, nem biztos, hogy teljesen értik a szövetségi rendszert.

Közölte, hogy a magyar kormánynak rengeteg sérelme van a svéd vezetéstől, az elmúlt hónapokban is arroganciával és negliganciával viseltettek az Orbán-kormány irányába.

Emellett többek között szerinte „pocskondiázták Magyarországot, illetve gyalázták” a magyar kormányt, illetve szűkítették Orbánék mozgásterét. Ezeket Kövér szerint „nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni”. Azt viszont itt sem árulta el, hogy mit várna a svéd kormánytól e vélt sérelmek kapcsán.

Kövér szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak nem a magyar törvényhozást kellene sürgetnie, hanem a svéd politikusokat meggyőznie. Azt viszont nem fejtette ki, hogy pontosan miről.

Orbán Viktor közben lépéseket ígért a NATO-főtitkárnak

Két nappal ezelőtt Törökország jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozási kérelemét, így a magyar vezetés egyedül maradt a hátráltatásával.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár örült a lépésnek, emellett sürgette a magyar vezetést, hogy mielőbb zárják le a húsz hónapja halasztgatott ratifikációt.

Így is olyan, mintha már tagok lennének
Gyakorlati szempontból Svédország számára az Orbán-kormány időhúzásának nincs igazán jelentős rövid távú tétje, inkább csak drágítani lehet ezzel a már jelenleg is szoros NATO–Svédország-együttműködést. Svédország ugyanis már 2022 tavaszán aláírt egy kölcsönös védelmi egyezményt a NATO-tag Egyesült Királysággal, amely szerint külső támadás esetén garantálják egymás védelmét.


Orbán Viktor ezt követően telefonon beszélt vele, majd a miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány támogatja Svédország NATO-tagságát, illetve „továbbra is szorgalmazni fogjuk, hogy a magyar Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását, és

az első adandó alkalommal zárja le a ratifikációt”.

Előtte Orbán Viktor Magyarországra hívta volna személyesen tárgyalni a svéd miniszterelnököt, de ő sem fejtette ki, hogy pontosan miről. A találkozó mindenesetre létre sem jött, a svéd kormány „nem látta értelmét” ilyesmi egyezkedésnek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG