Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kövér László a svéd NATO-csatlakozásról: Nem Magyarország ratifikálja utolsóként


Kövér László házelnököt fogadja Birgir Ármannsson, az izlandi parlament elnöke Reykjavíkban 2023. március 22-én
Kövér László házelnököt fogadja Birgir Ármannsson, az izlandi parlament elnöke Reykjavíkban 2023. március 22-én

„A finn csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban” – mondta az MTI szerint Kövér László házelnök Izlandon.

Kövér László az izlandi parlament elnökével, Birgir Ármannssonnal tárgyalt. Az MTI szerint Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „Kénytelenek voltunk konzultációkat folytatni a két ország házelnökével, külügyminiszterével és parlamenti képviselőivel arról hogy szövetségesként tekintenek-e Magyarországra, mert az elmúlt évek politikai nyilatkozatai méltatlanul ellenséges és a magyarországi valóságot nem tükröző tartalmúak voltak.”

Kövér közölte, hogy a magyar kormány támogatja a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikációját, erkölcsi kötelességének tartja, mert a svédek és a finnek is a magyar csatlakozás mellé álltak azokban a történelmi időkben, amikor ez Magyarországnak létfontosságú volt.

A házelnök a tárgyaláson azt mondta, hogy a finn csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban.

Ehhez kapcsolódóan: Évet értékelt a NATO-főtitkár: Putyin kevesebb NATO-t akart, de többet kapott

A megbeszélésen az ukrajnai orosz invázióról Kövér László azt mondta, Magyarország a háború kitörésének pillanatától hangoztatta, hogy Ukrajna agresszió áldozata, és elismeri Ukrajna jogát a nemzeti szuverenitáshoz. Magyarország azon az állásponton van, hogy ezt a háborút minél hamarabb be kell fejezni, először a tűzszünetet kell elérni, azután igazságos békét kell teremteni a nemzetközi közösségek hathatós támogatásával.

Birgir Ármannsson arról beszélt, hogy Izlandon minden politikai párt támogatja Ukrajnát, a szigetország több mint kétezer ukrán menekültet fogadott be, és pénzügyi segítséget is nyújt a háború sújtotta országnak.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG