Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közel harminc háziorvosi praxis betöltetlen Bács-Kiskunban


A Czollner téri orvosi rendelő Kecskeméten (képünk illusztráció)
A Czollner téri orvosi rendelő Kecskeméten (képünk illusztráció)

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szeptember 1-jei adatai szerint Magyarországon 608 háziorvosi praxis betöltetlen, ebből 28 Bács-Kiskunban van. Bácsszőlősre 2004 óta nem találnak orvost, de még Kecskeméten is van két üres körzet.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Alapellátásfejlesztési Igazgatóságának honlapján megtalálható, hogy jelenleg hány háziorvosi praxis üres az országban. A KecsUp számításai szerint összesen 608 ilyen praxis van, beleértve a felnőtt-, a gyermek- és a vegyes háziorvosi körzeteket.

Ezek mind tartósan betöltetlen praxisok, azaz minimum hat hónapja nem sikerült a helyi önkormányzatnak orvossal szerződést kötnie, így helyettesítéssel kénytelenek megoldani a rendelést. Emellett 136 praxishirdetés is fut az oldalon, azaz az említett számnál valószínűleg még jóval több doktor hiányzik.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, összesen hetven. Ugyancsak magas ez a szám Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol 53 és 43 háziorvost keresnek, valamint Budapesten, ahol 46 betöltetlen praxis van. Bács-Kiskun a 28-cal a középmezőnyben helyezkedik el, a legjobban Győr-Moson-Sopron áll 13 üres praxissal, de Csongrád-Csanádban is csak 15 ilyen található.

Bács-Kiskunban Bácsszőlősön betöltetlen a legrégebb óta a háziorvosi praxis: már 2004 októberétől nincs a kis falunak orvosa. Imrehegyen 2007, Kunfehértón és Kunpeszéren pedig 2010 óta nincs doktor a körzetben. A többi üres praxis jórészt községekben van, de azért a városok sem kivételek: Kecskemétre kettő, Kiskunfélegyházára, Kiskunhalasra, Izsákra, Soltra, Soltvadkertre egy-egy helyettesítéssel ellátott körzet jut.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. idei januári közleményében emlékeztetett: 2010 és 2020 között 556 fővel (hét százalékkal) csökkent a praktizáló háziorvosok száma. A KSH legfrissebb (2020-as) adatai szerint a 5895 praktizáló háziorvos több mint 63 millió esetet látott el. Ez azt jelenti, hogy egy háziorvosra 10.663 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7 százalékkal több, mint 2010-ben. Így egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut. A népességfogyás ellenére nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2020-ban 1651 fő, hét százalékkal több, mint 2010-ben).

Az üres praxisok helyettesítése miatt a helyettesített és az eredeti praxisban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

A betöltetlen praxisok növekvő számának egyik oka, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás. A háziorvosok átlagéletkora hatvan év körüli. A szak- és a magánellátás sokkal vonzóbb a magasabb kereset és a szakmai előmeneteli lehetőségek miatt, ezért kicsi a háziorvosi utánpótlás.

A problémák enyhítésére olyan orvosok is elláthatnak helyettesítő háziorvosi tevékenységet, akik még nem rendelkeznek háziorvostani szakvizsgával. Tevékenységüket az Országos Kórházi Főigazgatóság alkalmazottjaként látják el, és hat éven belül kötelesek háziorvostani szakvizsgát szerezni. Alkalmazásuk feltétele, hogy az az önkormányzat, amelynek területén a tartósan betöltetlen felnőtt- vagy vegyes háziorvosi körzet található, képviselő-testületi döntésében elfogadja a jelöltet.

  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG