Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A közmédia kritikája nem része a kiegyensúlyozott tájékoztatásnak a bíróság szerint


A közmédia budapesti központja
A közmédia budapesti központja

A MÚOSZ beperelte az MTI-t, mert a hírügynökség megtagadta a közmédiát bíráló közlemények kiadását. Az elsőfokú ítélet szerint az MTI jogosan védi a közmédia jó hírnevét és üzleti érdekeit. A MÚOSZ elnöke csütörtökön közölte, hogy a szervezet nem fog fellebbezni az ítélet ellen.

Az MTI többször is megtagadta a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményének kiadását, az újságíró-szervezet beperelte a hírügynökségért felelős Duna Médiaszolgáltatót.

Kocsi Ilona a Szabad Európának korábban azt mondta: az MTI három, a közmédia működésével kapcsolatos közleményének kiadását tagadta meg. A MÚOSZ elnöke szerint nem a közlemények, hanem a közmédia működése sérti a jó hírnevet.

A bíróság szerdai ítéletében elutasította a MÚOSZ keresetét és elfogadta az MTI érvelését. E szerint az Országos Sajtószolgálat szabályzatának értelmében nem kötelesek olyan közleményt publikálni, amely sértheti a közmédia „jó hírét és üzleti érdekeit” – a velük szerződők pedig elfogadják ezt a szabályt.

A bíróság szerint azért jogos a közmédia saját jó hírnevének és üzleti érdekeinek védelme, mert „a médiapiac más szereplőitől származó piaci bevételeit szintén törvényes céljai megvalósítására kell fordítania”. Az MTI OS szabályzata azt is kimondja, hogy az MTI-t „megilleti a szerkesztői szabadság”, azaz eldönthetik, melyik közleményt publikálják, és melyiket nem

Az ítélet elismeri, hogy a közmédiának feladata a kiegyensúlyozott tájékoztatás, de a bíróság szerint ebbe nem tartozik bele magának a médiaszolgáltatónak a kritikája.

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy a közmédia tartalmával kapcsolatos vizsgálatokat a Médiatanácsnak kell lefolytatnia.

A bíróság hivatkozik a Kúria egy korábbi döntésére, amely egy hasonló perben szintén az MTI-nek adott igazat.

Az ítélet nem jogerős.

Legutóbb szeptemberben a Szabad Európa cikkére reagált egy olyan állásfoglalásban a MÚOSZ, amelyet nem volt hajlandó leközölni az MTI OS. Ebben a cikkünkben arról írtunk, hogy senki nem vállalja a felelősséget a közmédia tartalmaiért, és a Médiatörvényben megfogalmazott követelmények be nem tartását sem lehet senkin számonkérni. A Médiatörvényt betartani köteles Duna Médiaszolgáltató ugyanis teljesen szabad kezet ad az MTVA-nak a műsorgyártásban, az MTVA viszont nem köteles betartani a közszolgálati médiára vonatkozó szabályokat. A MÚOSZ ezért felszólította az illetékes hatóságokat „a törvényesség helyreállítására, illetve betartására, a Duna Műsorszolgáltatón és az MTVA-n belül az ellenőrizetlen és átláthatatlan viszonyok megszüntetésére”.

FRISSÍTÉS
Kocsi Ilona arról tájékoztatta a Szabad Európát, hogy nem fognak fellebbezni, mert nem látják esélyét annak, hogy a másodfokú bíróság a javukra döntene.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG