Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közös fellépésre készül az EU a kínai Covid-válsággal szemben


Zsúfolt Covid-osztály egy sanghaji kórházban 2023. január 4-én
Zsúfolt Covid-osztály egy sanghaji kórházban 2023. január 4-én

Az Európai Unió tagországai összehangolt intézkedésekről tárgyalnak az új koronavírus-fertőzöttek számának kínai megugrása miatt. Az esetleges utazási korlátozások ellen Peking és a légi közlekedési ágazat is felemelte a szavát.

Több európai ország tesztelési kötelezettséget írt elő a Kínából érkező utasok számára, amire a pekingi vezetés dühödten reagált, válaszlépéseket helyezve kilátásba, ezek az intézkedések ugyanis álláspontja szerint minden tudományos alapot nélkülöznek. Eközben Kína továbbra sem ad ki turistavízumot, és a belépéshez megköveteli a negatív PCR-tesztet.

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) előző héten közölte, hogy a helyzet még nem jelent közvetlen általános egészségügyi fenyegetést, az EU szerdán napirendre veszi a közös fellépés kérdését.

Tim McPhie, az Európai Bizottság szóvivője arról számolt be, hogy a tagállamok túlnyomó többsége a kötelező teszt mellett van annak biztosítása érdekében, hogy a Kínából érkező utasok ne hurcoljanak be potenciális új variánsokat a kontinensre.

Eközben a mintegy háromszáz légitársaságot képviselő Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) ezen ügyben a korlátozásokat pártolókkal szemben foglalt állást.

„Rendkívül kiábrándító látni az utóbbi három évben hatástalannak bizonyult intézkedések automatikus újraaktiválását” – közölte Willie Walsh főigazgató.

„Az omikron-variáns megjelenésének környékén elvégzett kutatások megállapították, hogy az utazások korlátozása nem jelentett semmilyen különbséget a fertőzés terjedését illetően. Ezek legfeljebb néhány nappal késleltették a csúcs elérését” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: A kínai kormány „végső győzelmet” kíván aratni a koronavírus-járvány felett

Mao Ning kínai külügyi szóvivő őszinte reményét fejezte ki, hogy „minden fél magára a járvány elleni harcra fog koncentrálni, elkerülve a Covid átpolitizálását”.

Ennek ellenére az Európai Unió törekszik a közös intézkedésekre. Az EU soros elnökségét január 1-jén átvevő Svédország azt írta friss közleményében, hogy a „Kínából érkező utasoknak rövid határidővel bevezetett döntésekre kell készülniük”.

Sajtójelentések szerint az indulást megelőző tesztkötelezettség mellett a kelet-ázsiai országból érkező repülőgépek szennyvizének vizsgálatát is elrendelhetik az esetleges új mutációk mielőbbi kimutatása érdekében.

Olaszország volt az első EU-tagállam, amely vírustesztet írt elő a Kínából érkező utasok számára, majd a példát Franciaország és Spanyolország is követte.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG