Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közösségi média – Az amerikai tiszti főorvos tanácsai tizenéveseknek és szülőknek


Dr. Vivek Murthy, az Egyesült Államok tiszti főorvosa azonnali cselekvésre szólítja fel a technológiai cégeket és a törvényhozókat a közösségi médiát használó gyerekek és serdülők mentális egészségének védelme érdekében.

A közösségimédia-platformok és a politikai döntéshozók évekig tartó középszerű és elégtelen intézkedései után továbbra is a szülőkre és a fiatalokra hárul jórészt a teher, hogy eligazodjanak a titkos algoritmusok, függőséget okozó alkalmazások, valamint a szélsőséges és nem megfelelő tartalmak gyorsan változó, nemegyszer káros világában az olyan platformokon, mint például az Instagram, a TikTok vagy a Snapchat.

Mit tehetnek most a szülők és a fiatalok? A tiszti főorvosnak több ötlete is van.

„Gyermekeinknek és kamaszainknak nem adatott meg az a luxus, hogy éveket várjanak arra, amíg mi teljes egészében tisztában leszünk a közösségi média hatásaival – fogalmazott Murthy kedden megjelent tanácsadó kiadványában. – Ők most gyerekek és kamaszok.”

Tippek a fiataloknak

  • Kérj segítséget: ha neked vagy valakinek, akit ismersz, negatív élménye van a közösségi médiával, forduljatok segítségért egy megbízható baráthoz vagy felnőtthöz. Nézzétek meg az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia közösségi médiát érintő útmutatásait.
  • Szabj határokat: korlátozd a telefon, a táblagép és a számítógép használatát úgy, hogy legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolod, és egész éjszaka úgy hagyod, így eleget tudsz aludni. Tartsd eszközmentesen az étkezéseket és a személyes fizikai összejöveteleket, hogy elősegítsd a társadalmi kötelékek kialakulását, és kétoldalú beszélgetéseket tudj folytatni. Lépj kapcsolatba az emberekkel személyesen, tedd napi prioritássá az eszköz nélküli kapcsolatokat.
  • Legyél óvatos azzal kapcsolatban, hogy mit osztasz meg: a személyes adataid értékesek. Válogasd meg, mit teszel közzé és osztasz meg az interneten, és kivel, mert amit kiteszel, az gyakran nyilvános és tartósan tárolható. Ha nem vagy biztos abban, hogy közzé kell tenned valamit, általában az a legjobb, ha nem teszed.
  • Ne titkold el a zaklatást vagy a bántalmazást: fordulj legalább egy olyan személyhez, akiben megbízol, például egy közeli baráthoz, családtaghoz, tanácsadóhoz vagy tanárhoz, aki megadhatja a megérdemelt segítséget és támogatást. Látogass el a stopbullying.gov webhelyre, ahol tippeket találsz az internetes zaklatás bejelentéséhez. Ha tapasztaltál már online zaklatást és bántalmazást valakitől, akivel randiztál, fordulj a Love is Respect szakértőjéhez támogatásért. Ha privát képeket készítettek és osztottak meg rólad az engedélyed nélkül az interneten, menj fel a Take it Down oldalra, ahol segíthetnek az eltávolításukban.

Ehhez kapcsolódóan: Betiltják a TikTokot Montanában – kinek jó ez?

Tippek szülőknek és gondozóknak

  • Készítsenek családi médiatervet: az egymással egyeztetett elvárások segíthetnek az egészséges technológiai határok megszabásában otthon – beleértve a közösségi média használatát is. A családi médiaterv elősegítheti a nyílt családi vitát és a médiahasználat szabályozását, és olyan témákat is tartalmazhat, mint a képernyő/online idő egyensúlyba hozása, a tartalmak határai és a személyes adatok közlésének tilalma.
  • Hozzanak létre techmentes övezeteket: korlátozzák az elektronikai eszközök használatát legalább egy órával lefekvés előtt és egész éjszaka. Tartsák technológiamentesen az étkezési időt és más személyes összejöveteleket. Segítsenek a gyerekeknek a szociális készségek fejlesztésében és személyes kapcsolataik ápolásában azzal, hogy ösztönzik a szervezetlen és offline kapcsolatokat másokkal.
  • Modellezzék a felelős viselkedést: a szülők jó példát mutathatnak a felelősségteljes és egészséges közösségimédia-használatra azzal, hogy korlátozzák a saját használatukat, figyelnek a közösségimédia-szokásaikra (beleértve azt is, hogy a szülők mikor és hogyan osztanak meg információkat vagy tartalmakat gyermekükről). Mutassák be a pozitív viselkedést a saját közösségimédia-fiókjaikban.
  • Fejlesszék a gyerekeket: tanítsák őket a technológiára, és tegyék lehetővé számukra, hogy a koruknak megfelelően felelős résztvevői legyenek az online világnak. Vitassák meg a gyerekekkel a közösségi média előnyeit és kockázatait, valamint a magánélet tiszteletben tartásának és a személyes adatok védelmének fontosságát az életkoruknak megfelelően. Beszélgessenek a gyerekekkel arról, hogy kikkel tartanak kapcsolatot, az adatvédelmi beállításaikról, online élményeikről és arról, hogyan töltik az idejüket az interneten.
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG