Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Közvélemény-kutatások igézetében – heti kampány-összefoglaló


Magyar Péter a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen 2024. április 26-án
Magyar Péter a Belügyminisztérium elé szervezett tüntetésen 2024. április 26-án

Szűkül az olló a Fidesz – és nem az ellenzék, hanem – Magyar Péter között: mutatta a héten két publikus közvélemény-kutatás is. Kering a hír egy olyanról is, amelyen szinte már váltópárti helyzetbe került a NER egykori építője.

A Závecz szerint a Fidesz támogatottsága csökkent a teljes lakosság körében. Március elején 29% volt, most 25%. A biztos pártválasztói körben pedig a korábbi 45% helyett 34% látható.

A DK a második: a választókorúak 13 százaléka, bő egymillió fő áll mögötte, míg a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt, a Momentum és a Mi Hazánk 5-5 százalékos, ez négy-négyszázezer támogatót jelent.

A Fidesz táborának részvételi hajlandósága alacsonyabb, mint az ellenzéki pártok többségéé. Ebből fakadóan a kormánypárt a biztosan elmenő és pártot választók körében csupán 34 százalékos. A DK ebben a körben 22, a Mi Hazánk és a Momentum 8-8, míg a Kutyapárt 6 százalékon áll.

Az EP-listák között már Magyar Péter pártját is szerepeltette a Závecz. Itt a Fidesz-KDNP-t támogatja a lakosság negyede, a biztosan részt vevők és pártot is választók harmada. A DK–MSZP–Párbeszéd-listára 18% tervez szavazni. A biztos listaválasztók körében ez a hármas szövetség 26%-ot kapna.

Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.

A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek, de április elején erre a Mi Hazánknak volt a legnagyobb esélye.

Az Iránytű Intézet friss kutatása szerint a teljes népességen belül a Fidesz–KDNP 27 százalékon áll, ami közel 2,2 millió szavazót jelent. Ez körülbelül hatszázezer fővel kevesebb, mint a 2022-es választások alkalmával belföldön megszerzett szavazatainak száma.

A teljes népesség körében a legerősebb ellenzéki párt Magyar Péter Tisza Pártja 13 százalékos népszerűséggel (körülbelül 1 millió szavazóval), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciót pedig a teljes népesség 5 százaléka támogatja.

A bizonytalanok, biztosan nem szavazók aránya továbbra is magas: 37 százalék.

A pártot választani tudó biztos szavazók között pedig a Fidesz–KDNP támogatottsága 50, a Tisza Párt 26 százalék, a DK 10 százalék. Viszont rajtuk kívül más nem szerezne mandátumot: sem a Mi Hazánk, sem a Kétfarkú Kutya Párt, sem a Momentum nem érné el az ötszázalékos küszöböt.

A felmérés szerint a TISZA jelenlegi szavazóinak 53 százaléka volt az ellenzéki összefogás szavazója, 13-14 százalékuk a Fideszre szavazott, három, illetve négy százalékuk a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra, 14 százaléka nem szavazott.

Országjáráson, TikTokon, mindenütt

Országjárásán Magyar Pétert Pécs főterén is rengetegen hallgatták. A politikus néhány napja egy békéscsabai egyesület támogatását jelentette be az önkormányzati választáson. A Telex kérdésére elmondta, hogy több száz megkeresést kaptak helyi szervezetekről, kollégáival vizsgálják, hogy kivel lehetne együttműködni. A hasonló értékrendű, pártpolitikai múlt nélküli szervezetek, jelöltek jöhetnek szóba. Egy nappal korábban, Komlón említette, hogy a jelenlegi ellenzéki pécsi városvezetéssel is vannak problémái.

Az EP mellett fognak megyei listákat is állítani az önkormányzati választásra – mondta Magyar egy élő TikTok-közönségtalálkozón. Szerinte 2026 előtt van esély előrehozott választásra, de ehhez olyan eredményt kell elérni június 9-én, „ami a Karmelitából és a Holdról is látszik, hogy megijedjenek a fiúk”.

Most sem mondott értékelhető szakpolitikai javaslatokat (pl. beszélgetne az orvosokkal, ápolókkal arról, mit javasolnak). Romakérdés: a többségi társadalom felelőssége vitathatatlan – mondta –, a romák ugyanúgy tagjai a magyar történelemnek, részt vettek a harcainkban. De fontos, hogy a rendet és a jogszabályokat mindenki betartsa, segítsük egymást ebben, tette hozzá.

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje Magyar szerint jó szakember, de nem alkalmas egy ekkora város vezetésére, és szerinte a Fidesz embere, de „ezt mindenki tudja”. A többi jelöltet is említve nagyon sajnálja, hogy ilyen jelöltek vannak Budapesten.

A Momentum szerinte bajban van, szerinte volt pár évük leváltani a Fideszt, vagy legalább közelíteni hozzá.

Gulyás Gergellyel december óta nem beszéltek, és egy ideig nem is fognak. Lázár az egyik legokosabb és legfelkészültebb politikus a Fideszben, de a Jóisten mentsen meg attól, hogy miniszterelnök legyen, mondta, Gyurcsánynak pedig már jó ideje börtönbe kellett volna kerülnie.

Soha el nem készült tanulmányokról és a megkérdőjelezhető árazású közvélemény-kutatásokról írt Hadházy Ákos független képviselő a Facebook-oldalán, miután kikérte azokat a szerződéseket, amelyeket Magyar Péter irányítása alatt kötött a Diákhitel Központ. Magyar korábban azt állította, hogy a Diákhitel Központnak durván túlárazott szerződéseket kellett kötnie Balásy Gyula cégeivel, részben emiatt jött el 2022-ben.

Magyar Péter állításai nyomán nyomozás indult a diákhiteles szerződések ügyében, melyekről lapunk is írt.

Hadházy más cégek szerződéseibe is belenézett szúrópróbaszerűen, amelyeket szintén Magyar Péter írt alá. Volt olyan köztük, írta, amelyről szerinte még egy laikus is megmondaná, hogy legalább tízszeresen túl volt árazva.

„Amit láttam, az szerintem a büntetőjogi felelősség kérdését is felvetheti százmilliós nagyságrendű egyéb szerződéseknél is.”

Hadházy Ákos posztja alatt megjelent Magyar Péter, aki kommentjében „szimpla rágalmazásnak” nevezte Hadházy állításait. „Természetesen ha az Ön célja, hogy a rogáni propagandával karöltve próbálja akadályozni, hogy a NER-t és a hozzá tartozó szatellitpártokat 14 év után végre egy – valódi alternatívát kínáló és erőt felmutató – politikai közösség leváltsa, akkor majd idővel elszámol a lelkiismeretével” – írta.

Hadházy erre azt válaszolta, hogy szeretne pár kérdést feltenni neki a szerződésekkel kapcsolatban. Arról is írt, hogy nem sokban különbözik a Fidesz módszereitől, ha mindenkit azonnal ellenségnek tekint, aki nem feltétlenül ért egyet vele. „Ha egy új rendszer ilyen elvek mentén működne, akkor az valójában nem is lenne új rendszer.”

Magyar Péter a pécsi turnéállomásán váratlanul bejelentette, hogy péntek délután tüntetést tart a Belügyminisztérium épülete előtt. Ezen a gyerekvédelem témáját hozta vissza, pont aznap, amikor a Fidesz az új gyerekvédelmi törvénycsomagja beterjesztésével próbálta visszaszerezni a kegyelmi ügyben megkopott hitelességét a témában.

Magyar szerint a kormány a pedofilügyek miatti felelősséget a magyar bíróságokra akarja rátolni, miközben a valódi probléma az alulfinanszírozott és szakemberhiányos gyerekvédelmi rendszerrel van, amit Pintér Sándor felügyel. A rendőrség nyomozásainak lassúsága is gyengíti a gyerekvédelmet, mondta.

A tüntetésen nem voltak annyian, mint korábban, és most először történt, hogy csak a Fideszt és a kormányt támadta.

Nem így a Facebookon, ahol kommentháborúba keveredett a DK politikusával, Molnár Csabával.

A magyar emberek többsége már átlát a szitán. A DK úgy kell a Fidesznek, mint egy falat kenyér, vagy a magok a galamboknak. Köszönjük meg Gyurcsánynak és Dobrevnek a négy kétharmadot! Jó vergődést!” – kommentelte a Tisza Párt EP-listavezetője Molnár egy posztjára.

Neked meg »köszönjük«, hogy mind négyszer a kétharmadra szavaztál. Mert az emberek többsége tényleg átlát a szitán. Jó gyűlölködést!” – válaszolt a kommentre Molnár Csaba.

Orbán Viktor is reagált már Magyarra

Orbán Viktor és a Fidesz a háború–béke vonalon kampányol. Orbán posztja és a Fidesz-kampánynyitón elmondott beszéde szerint „Brüsszelben ma háborúpárti többség van”, szerinte „az európai vezetők már belesodródtak a háborúba, a háborút a saját háborújuknak tekintik”.

„A világháborúkat az elején sohasem hívják világháborúnak” – emelte a tétet Orbán és nyomán a Fidesz-sajtó.

Újabb hirdetéssel árasztotta el az internetet és az országot a Fidesz: az alig 17 másodperces videóban megjelennek „Brü$szel alázatos szolgái”, akik közé új arcként Magyar Pétert is bevették.

Brüsszelt a fotelből csengető, a Fidesz által szintén ellenségnek jelölt Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke jelképezi. Az „alázatos szolgák” pincérnek öltözve jelennek meg: Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely és Magyar Péter.

Navracsics Tibor nem tartja veszélyesnek a Magyar Péter-jelenséget. Ő még nem találkozott olyan Fidesz-szavazóval, aki „emiatt megingott volna a támogatásban”.

Navracsics Tibor szerint az Európai Parlamentbe Fidesz-színekben bejutók számán sem látjuk majd a Magyar-jelenség hatását, „én mindenesetre mindent megteszek, hogy így legyen”. Hogy lesz-e újabb követője Magyarnak – hiszen legutóbb épp a Győrben ismét harcba szálló Borkai Zsolt fedezte fel a hasonlóságot saját maga és Magyar között –, arra Navracsics azt mondta: „Becstelen emberek bárhol előfordulnak, de remélem, hasonlóra nem látunk újabb példát.”

Orbán Viktor is meghallgatta a hangfelvételt, amelyen Varga Judit arról beszél, hogy Rogán Antalék belenyúltak az ügyészség irataiba, de a miniszterelnök a legfőbb ügyésznek hisz, aki szerint nem lehet nyom nélkül manipulálni ügyészségi iratokat. Orbán Magyar Péterrel kapcsolatban minden kérdésre azt ismételgette, hogy ez a baloldal belügye.

Kocsis Máté Orbán Viktorral a Parlamentben
Kocsis Máté Orbán Viktorral a Parlamentben

A testetlen gyarmatosító, a globalista nyílt társadalom újabb figurákat vásárol, ma is van egy ilyen hófehér ingben, ellene fogunk harcolni, mert ez van a magyar génekben – utalt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a CPAC (szélső)jobboldali konferencián Magyar Péterre.

Egy kedden megjelent kormányrendelet szerint már nemcsak a könyveket, de bármi mást is tilos kitenni a kirakatba, amennyiben az adott termék homoszexualitást népszerűsít vagy jelenít meg, illetve gyermekeknek szóló termék esetében csak zárt csomagolásban forgalmazhatnák.

A nemesgörzsönyi magtár és Győr után Budapesten folytatta a kampányolást Orbán Viktor. Az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta arról, hogy szerda délben a magyar miniszterelnök a Batthyány téren járt, hogy segítsen Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének a támogatói aláírások gyűjtésében.

A Orbán szerint „Alexandra jól halad”, „Karácsonynak már kampó”, és ami a jelenlegi főpolgármesternek eddig „az előnye volt, az most a hátránya lett, mégpedig az, hogy nem csinál semmit”, és ez szerinte „már bukovári”.

A kormány megbízásából az Amarone Kft. végez közvélemény-kutatást – írta a 444. Rákérdeznek többek között a választási hajlandóságra, arra, hogy mit tart a válaszadó Magyarország legfontosabb problémájának, illetve mitől fél, mi miatt aggódik leginkább a családjában, továbbá hogy mi a véleménye a saját pénzügyi helyzetéről.

A kérdések között szerepel, hogy a válaszadó kire szavazna a főpolgármester-választáson egy Karácsony Gergely–Szentkirályi Alexandra- vagy egy Karácsony Gergely–Vitézy Dávid-meccsen, illetve egy 1–4-es skálán értékelni kell a politikusokat, többek között Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot, Donáth Annát, Orbán Viktort, Szentkirályi Alexandrát, Magyar Pétert és Gyurcsány Ferencet, illetve külön az ellenzéki összefogást. Elhangzik az a kérdés is, hogy hallott-e Orbánék brüsszeli konferenciájának bezárásáról, és megkérdezik, hogy elégedett-e Orbán Viktorral, valamint hogy a brüsszeli balhé befolyásolja-e, hogy a Fideszre szavaz-e majd.

„A kormány semmilyen közvélemény-kutatást nem rendelt” – válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek. Arra nem tértek ki a válaszban, hogy ha nem a kormány, akkor milyen szervezet volt a megrendelő, és mennyibe került a felmérés.

Nagy Márton 27 forintos benzinár-csökkenést javasol az üzemanyag-kereskedőknek, különben a kormány újból árstopot rendel el. A kormány veszteséges üzemelésre kényszeríti a piaci szereplőket – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Híradónak. Egri szerint a kiskereskedésben hétszázalékos árréssel dolgoznak, ebből kell az összes költségüket finanszírozniuk, ezzel szemben a kormánynak adóoldalon ötvenszázalékos árrése és nyeresége van – tette hozzá.

A központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani – mondta ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter eközben csütörtökön a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit fogadta hivatalában. Felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz az áraikat.

Ellenzék: egymás között

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az MKKP fővárosi listájának vezetője. „Szeretnék a következő ciklusban is a Fővárosi Közgyűlés tagja lenni. Az, hogy ehhez pártlistán kell szerepelni, nekem kényszerpálya, a megváltozott szabályok miatt csak így kerülhetek be újra” mondta.

Baranyi helyi politikusként tekint magára, nem törekszik parlamenti képviselőségre vagy országos politikusi szerepre.

DK–MSZP-paktum nehezíti az ellenzéki győzelmet Kőbányán, ezért a Momentum önállóan indul – írta a momentumos Stemler Diána Facebookon. A Momentum Somlyódy Csaba szocialista alpolgármestert (a polgármester fideszes) kérte a Fidesszel való összejátszást sejtetve, de a DK – állításuk szerint a hátuk mögött – odaígérte Somlyódynak a kerületi lista második, biztos befutó helyét és egy alpolgármesteri pozíciót.

Hamisítással kerülhetett fel az MSZP logója az ajkai jelölőlapra – írta keddi közleményében a Momentum Mozgalom. „Felrúgta az ajkai megállapodást az MSZP, ugyanis az ellenzéki jelöltek a Közösen Ajkáért Egyesület jelölésével indultak volna a választásokon, azonban az óbaloldali párt a jelöltek bejelentésénél kicserélhetett egy nyomtatványt, így az MSZP logója is rákerült a lapra” – áll a közleményben.

A Nemzeti Választási Iroda adatbázisában ellenőrizhető, hogy a Közösen Ajkáért Egyesület mellett egyedül az MSZP logója szerepel Schwartz Béla ellenzéki polgármesterjelölt és az egyéni képviselőjelöltek neve mellett. A Momentum azt ígéri, jogi lépéseket tesz, és önállóan fog elindulni a választásokon Ajkán.

A Tiszta Kezek Egyesület vezetője, Pécs volt DK-s alpolgármestere kedden hosszabb bejegyzésben jelentette be, hogy elindulnak az önkormányzati választáson. Ezzel megvan az ellenzéki pécsi polgármester ötödik kihívója is.

Az Élő Norbert vezette hegyvidéki DK bejelentette a jelöltjeit az összes olyan egyéni választókörzetben, ahol kutyapártos jelölt indul, viszont nem indulnak rá a kerületi ellenzéki polgármesteri előválasztás győztesére, Kovács Gergely MKKP-elnökre.

Kovács abban állapodott meg a Momentummal, hogy előválasztási győzelme esetén a tizenkét egyéni választókerületből nyolcban az MKKP állíthat jelöltet, a DK-nak és a Momentumnak csak kettő-kettő jut, így kompenzációs listát sem tudnának állítani a XII. kerületben.

A DK közleménye a Kutyapárt szemére veti, hogy a Várban, Óbudán és Erzsébetvárosban ráindulnak „az öt éve győztes, azóta hivatalban lévő ellenzéki polgármesterekre, veszélyeztetve a győzelmüket”, ami pedig csak a Fidesznek jó.

Dobrev Klára szerint Magyar Péter nem az ellenzék együttműködését akarja elősegíteni, inkább szalámizná az ellenzéki pártokat, megpróbálja egymással szembefordítani a pártokat és szavazókat.

Eddig mindenki, aki az ellenzék megosztására törekedett, Orbán rendszerét tartotta hatalomban. Ezt már láttuk Márki-Zay Péternél is 2022-ben – mondta a DK EP-listavezetője.

„Az, amit most látunk a magyar politikában – az ellenzéki pártok elleni düh –, jogos, most csattan a pofon irányunkba a ’22-es összefogás kudarca miatt”mondta Ungár Péter LMP-elnök. Különutasságuk miatt több kritikát is kaptak az ellenzéki pártoktól, de szerinte az is jó döntés volt, hogy Vitézy Dávidot, a Fidesz korábbi államtitkárát választották főpolgármester-jelöltjüknek, ami miatt szerinte kiátkozták őket a „köztársaságpártiak szalonjából”.

„Egy vörös színű polip uralja a városházát” – mondta, megemlítve Draskovics Tibort, Gyurcsány egykori pénzügyminiszterét, aki a BKV-t vezeti úgy, hogy nincs közlekedéssel kapcsolatos tapasztalata. Ungár szerint Vitézy nem a Fidesz hekkje, és jobboldali szavazatokat is fog szerezni.

Karácsony Gergely csütörtök délután interjút adott a Partizán élő műsorában. Szerinte a budapesti Fidesznek lesz bukovári – utalt Orbán szavaira.

Az ellenzéki szövetség listájának első helyén ő van, a másodikon Szaniszló Sándor, a harmadikon Tüttő Katalin. Szerinte Vitézy Dávid „a szó rossz értelmében politikus lett”. Szerinte olyan projekteket is végrehajtott öt év alatt, amelyek nem is szerepeltek a programjában (Blaha Lujza tér felújítása, Lánchíd), Vitézy ezzel szemben egy ígéretet sem tudott teljesíteni, nem lett sem elektronikus jegyrendszer, sem Közlekedési Múzeum. „Börtönben lennék, ha ezt én csinálom” – mondta.

Az A-Híd Zrt. körüli mizéria szerinte „bullshit”. A fővároson kereshetik ezt a pénzt, de nem fogják megtalálni.

„Arra kérem most Önöket, hogy támogassanak aláírásukkal a közelgő önkormányzati választásokon, hogy folytatni tudjuk a közös munkát Zuglóért”írja Horváth Csaba zuglói polgármester abban a facebookos hirdetésben, amelyet a Meta adatbázisa szerint a zuglói önkormányzat finanszírozott. Horváth szerint tévedésből rossz bankkártyával fizették a hirdetését.

A bejegyzésben azok a helyszínek is szerepelnek, ahol aláírással lehet támogatni a jelenlegi MSZP-s polgármester újraindulását. A hirdetés április 18. és 20. között futott, a Meta adatai szerint 45-50 ezer forintba került.

A momentumos Rózsa András gyűjtése szerint az önkormányzat az elmúlt években legalább hárommillió forintot költött a polgármester saját Facebook-oldalának hirdetésére. A fenti válasz alapján azt sem lehet tudni, hogy az április 12. és 19. között futó, Hadházy Ákost kritizáló bejegyzés hirdetésénél szintén csak tévedésből van-e feltüntetve az önkormányzat finanszírozóként.

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltre és a közös DK–MSZP–Párbeszéd fővárosi listához ajánlásokat gyűjtő budapesti választási standokat támadtak meg szinte egyszerre csütörtökön a Blaha Lujza téren, a Deák téren és Békásmegyeren. A DK és a Párbeszéd összehangolt támadásra gyanakszik, közlésük szerint több aláírásgyűjtő aktivistájuk is megsérült

Szabó Tímea elmondta, hogy az incidenskor jelen lévők szerint „alkoholistának kinéző emberekhez odamentek fekete dzsekis, középkorú férfiak, akik pénzt nyújtottak át nekik”, utóbbiak pedig ezután elkezdtek ordibálni, Karácsony Gergelyt, Dobrev Klárát és az ellenzéket szidni. Hozzátette: fizikailag is bántalmazták a sátraknál dolgozó aktivistákat, a Deák téri sátrat be kellett zárni, mert ott az összes aktivistát megverték. A BRFK szerint nem történt személyi sérülés.

Vak komondor és lombkoronasétány

Csak az RTL-en lesz politikai reklám. A nem közszolgálati, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók a kampányban sugározhatnak politikai reklámot, de ezt jelezniük kell az NVB-nek. A lehetőséggel egyedül a Magyar RTL Televízió Zrt. élt: a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán is 150-150 percben jelölték meg a közzététel összes időtartamát. Természetesen az állami tévében is lesz politikai reklám, csak ott közérdekű tájékoztatásnak nevezik majd.

Újra polgármester lenne az egykori országgyűlési képviselő, Balogh József Fülöpházán – szúrta ki a Telex a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján. Balogh 2016-ban, azt követően mondott le a polgármesterségről, hogy jogerősen elítélték élettársa bántalmazása miatt.

Függetlenként indul a júniusi választáson Filemon Mihály, Nyírmártonfalva jelenlegi polgármestere. Indulását saját Facebook-oldalán jelentette be. Hadházy Ákos nem sokkal később posztolt arról, hogy nem a Fidesz színeiben indul.

Filemon építtette azt a lombkoronasétányt, amely hatvanmillió forint uniós támogatást kapott, de tarra vágták körülötte az erdőt.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG