Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kreml: Az amerikai–orosz kapcsolatok a padlón vannak


Tüntetés az egységes Ukrajna mellett 2022. február 12-én Kijevben
Tüntetés az egységes Ukrajna mellett 2022. február 12-én Kijevben

A kétoldalú párbeszéd feléledése ellenére padlón vannak a kapcsolatok Oroszország és az Egyesült Államok között – jelentette ki a Kreml szóvivője hétfőn.

Az amerikai kormány előző nap arról számolt be, hogy az orosz hadsereg gyakorlatilag bármelyik pillanatban megtámadhatja Ukrajnát, valamifajta ürügyet teremtve erre. A washingtoni vezetés emellett megerősítette azon vállalását, hogy minden egyes centiméterét meg fogja védeni a NATO-tagállamok területének.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a RIA Novosztyi című lapnak adott interjújában rámutatott, hogy vannak bizonyos csatornák a felek közötti párbeszédre, és üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton közvetlenül is egyeztetett telefonon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek ellenére meglehetősen rossz állapotban vannak a kétoldalú kapcsolatok.

„Az államfők párbeszédet folytatnak, és más területeken is egyeztetések zajlanak. Ez pozitívum, ugyanis néhány évvel ezelőtt még semmifajta párbeszéd nem volt” – mondta.

„Ezt leszámítva azonban sajnos csak negatívumokat említhetünk a kétoldalú viszony kapcsán. Nagyon-nagyon alacsony szinten állunk. A kapcsolatok valójában a padlón vannak” – tette hozzá.

Oroszország eközben nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az Ukrajnával szomszédos Belaruszban, aminek keretében Szuhoj Szu–30 típusú harci repülőgépek közösen járőröztek az orosz–belarusz határon – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

Az Izvesztyija című újság bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Moszkva szuperszonikus rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajókat vezényel a Kaszpi-tengerről a Fekete-tengerre és a Földközi-tengerre.

Az orosz fekete-tengeri flotta szombaton több mint harminc hajóval hadgyakorlatba kezdett a 2014-ben annektált Krím félsziget közelében. Dél-Oroszországban pedig több mint harminc szállító és támadó helikopterrel is gyakorlatokat folytattak.

Záhonyi lakosok: ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, akkor menekülnünk kell
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:57 0:00

Diplomáciai nagyüzem

Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal hétfőn Kijevben, majd másnap Moszkvába utazik, ahol Vlagyimir Putyinnal találkozik.

Scholz vasárnap kijelentette, hogy az Európai Unió és a NATO tagországai már előkészítették azokat a súlyos szankciókat, amelyeket egy orosz invázió esetén késlekedés nélkül életbe léptetnének.

Ugyancsak vasárnap Zelenszkij telefonon beszélt Bidennel. A felek a Fehér Ház tájékoztatása szerint a diplomácia és az elrettentés fontosságát hangsúlyozták az orosz csapatösszevonásokkal szemben. Az amerikai elnök ismét aláhúzta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, és gyors cselekvést helyezett kilátásba orosz agresszió esetére.

Pattanásig feszült helyzet

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt a feszültség Európában, miután Oroszország több mint százezer katonát vont össze Ukrajna határai közelében. Az amerikai hírszerzés szerint Moszkva újabb invázióra készülhet azt követően, hogy 2014 márciusában már elfoglalta a Krím félszigetet, illetve támogatást nyújt a keleti Donyec-medence egy részét uraló szakadár, kormányellenes lázadóknak. A kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban 2014 óta több mint 13.200 ember halt meg.

A Kreml azt állítja, hogy nem akar háborút, és csak a Nyugat hisztériakeltéséről van szó, azonban előállt egy, a NATO számára nehezen elfogadható követeléscsomaggal a békéért cserébe. Egyebek mellett biztosítékokat szeretnének látni arra vonatkozóan, hogy Ukrajna és a többi volt szovjet tagköztársaság soha nem lesz tagja a nyugati katonai szervezetnek. Az észak-atlanti szövetség elutasította az orosz követeléseket.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Nagy-Britannia is pusztító gazdasági következményekkel fenyegetett, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát.

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország már 110 ezer katonát telepített Ukrajnával közös határa közelébe, és afelé halad, hogy a hónap közepéig elég nagy, körülbelül 150 ezres erőt gyűjtsön össze egy teljes körű invázióhoz. Moszkva emellett mintegy harmincezer katonát vezényel Belaruszba a február 20-ig tartó közös hadgyakorlat idejére.

Az orosz katonai beavatkozás veszélye miatt az Egyesült Államok és több más ország is Ukrajna mihamarabbi elhagyására szólította fel állampolgárait az utóbbi napokban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG