Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Krím volt miniszterelnök-helyettesét 19 év börtönre ítélték


Lenur Iszljamov
Lenur Iszljamov

Az Oroszország által ellenőrzött krími Legfelsőbb Bíróság távollétében 19 év börtönre ítélte az ATR krími tatár televíziós csatorna tulajdonosát, Lenur Iszljamovot. A Krím egykori miniszterelnök-helyettese a tárgyalásokon nem vett részt, nem ismeri el a bíróság legitimitását.


Az Oroszország által elcsatolt, a Fekete-tengerbe nyúló félsziget Legfelsőbb Bírósága december 10-én Iszljamovot bűnösnek találta szabotázs megszervezésében, illegális fegyveres csoport létrehozásában és Oroszország területi integritásának nyilvános megsértésében. Még aznap elítélték.

Iszljamov ügyvédje, Nyikolaj Polozov a Szabad Európa ukrán szerkesztőségének elmondta, hogy védence nem ismeri el a bíróság legitimitását.


„Ügyfelem a Krímet Ukrajna ideiglenesen elfoglalt területének tekinti, ezért a megszálló hatóságok összes intézményét törvényellenesnek tekinti, és nem ismeri el a joghatóságukat" - mondta Polozov, hozzátéve, hogy fellebbeznek a bíróság döntése ellen.

A per „az igazságszolgáltatás megcsúfolása”

A krími orosz hatóságok azt állítják, hogy Iszljamov volt az egyik szervezője a krími önkéntes tatárok egyik zászlóaljának, amely Ukrajna a Krím-félszigettel határos déli régiójában tevékenykedett.

Iszljamov, aki 2015 óta Kijevben lakik, korábban azt nyilatkozta a Szabad Európának, hogy nem fog részt a tárgyalásokon, és elutasítja az ellene felhozott vádakat. A pert az igazságszolgáltatás megcsúfolásának nevezte.

Miután 2014 elején bekebelezték a Krímet, a megszálló orosz hatóságok megtagadták a sugárzási engedélyt Iszljamov ATR televíziós csatornájától.

Az ATR azonban 2015. június 17-től folytatta Kijevben a munkáját és műholdon keresztül szórni kezdte a műsorokat egész Ukrajnában, így a Krímben is.

Jogvédők aggódnak a krími tatárokért

Számos jogvédő csoport és több nyugati kormány is évek óta elítéli az oroszok erőszakos kampányát, amellyel a krími őslakosokat - a török nyelvű krími tatárokat - célozták meg.

A krími tatárok többsége ellenezte Moszkva megszállását, Krím annektálását.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) a megszállás óta több esetben is felszólított az orosz hatóságokat a krími tatárok helyzetének javítására.

Januárban az orosz hatóságok 34 évre kitiltottak a Krímből egy ukrán szabadúszó újságírót Taras Ibragimovot, aki a Szabad Európának készített volna fotóriportot.

A HRW Ibragimov esetét felhasználta, hogy felhívja a figyelmet arra is, hogy az orosz hatóságok megpróbálják elvágni az információ kiáramlását a megszállt Krímből.

XS
SM
MD
LG