Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kritikus jelentés: a brit Munkáspárt eltűrte soraiban az antiszemitizmust


Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt akkori vezetője egy kampányeseményen 2019. november 2-án.
Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt akkori vezetője egy kampányeseményen 2019. november 2-án.

A brit ellenzéki Munkáspárt felfüggesztette volt első embere, Jeremy Corbyn tagságát az antiszemitizmusról kiadott, erősen kritikus jelentés nyomán. Az anyag szerint a párt nem lépett fel kellő eréllyel az antiszemita megnyilvánulások ellen. Corbyn azt mondta, „túldimenzionálták az ügyet”.

A brit Esélyegyenlőségi és Emberjogi Bizottság szerint az ellenzéki Munkáspárt nem számolta fel soraiban az antiszemitizmust, és „jogsértő zaklatásnak és diszkriminációnak” vetette alá a zsidó közösséget.

A hivatal „komoly hibákat” és a „felelős vezetés hiányát” állapította meg a balközép pártban, amikor azt vizsgálta, hogyan kezelték a tagok között felmerült, antiszemitizmusról szóló vádakat.

Állítások szerint 2015-2019 között, amikor Jeremy Corbyn – a palesztin ügy régi támogatója és Izrael bírálója - állt a párt élén, a Labourben hagyták elburjánzani az antiszemitizmust.

Starmer kemény válasza és ígérete a zsidó közösségnek

Keir Starmer, a párt jelenlegi vezetője korábban azt ígérte, hogy gyökerestül kiírtja az antiszemitizmust. A most kiadott jelentés kapcsán pedig azt mondta: ez „a szégyen napja” a párt számára. „Nem lesz több tagadás és kifogás. Nagyon sajnálom a fájdalmat, amit átéltek, soha többé nem veszítjük el az önök bizalmát” – mondta, a zsidó közösségnek címezve szavait.

A szélsőbaloldaliként jellemzett Corbyn után Starmer megpróbál szakítani a múlttal. Ebbe a múltba beletartozik, hogy 2010. óta a Munkáspárt sorozatban négy választási vereséget szenvedett el. A kormányzó konzervatívok ugyanakkor gyorsan odaszúrtak az új pártvezérnek, és emlékeztettek: Jeremy Corbyn alatt ő volt a brexit-ügyek árnyékminisztere, szorosan együttműködött vele, és még az újraválasztásáért is kampányolt.

Miért lehet felelősségre vonni a Labourt és miért nem?

Az esélyegyenlőségi hivatal 130-oldalas jelentése szerint pártilletékesek két alkalommal „jogtalanul zaklattak” zsidó származású tagokat és támogatóikat. Ennél jóval több, egyszerű párttagok által elkövetett zaklatási esetet is említett az anyag, de a pártot ezekért nem lehet felelősségre vonni, mert az elkövetők nem viseltek semmilyen hivatalos pozíciót.

A hatóság szerint „bizonyíték áll rendelkezésre, hogy politikai befolyást gyakoroltak arra, hogyan kezeljék az antiszemitizmusról szóló panaszokat, és hogy ez a befolyás jogsértő volt.”

Egyes panaszokat megmagyarázhatatlan módon egyáltalán nem vizsgáltak ki” – áll az anyagban.

A párton belüli légkör legjobb esetben nem tett semmit az antiszemitizmus elkerülésére, és legrosszabb esetben úgy tűnt, hogy elfogadja azt” – írják a szerzők.

A hatóságnak nincs joga büntetőjogi vádat emelni, de ajánlásokat tehet változtatásokra, amelyeket a pártnak kötelessége mérlegelni, és lépéseket tenni.

Corbynt reakciója miatt büntették

Jeremy Corbyn decemberben távozott a Labour vezetői posztjáról, miután a párt 1935. óta legrosszabb választását élte meg. Keir Starmer, akit áprilisban választottak meg pártvezérnek, azt ígérte, hogy felszámolja az előítéleteket, és helyreállítja a párt és a zsidó közösség kapcsolatát.

Ha antiszemita vagy, akkor a közelébe se gyere ennek a pártnak... mi teszünk róla, hogy ne is kerülj közel hozzá” – mondta.

A jelentés publikálását követően Corbyn azt mondta: sajnálja, hogy „tovább tartott bevezetni a változásokat, mint kellett volna”. Hozzátette ugyanakkor, hogy „párton belüli és azon kívüli ellenfeleink, politikai okokból, drámai módon túldimenzionálták a problémát”. Ezen kívül, „a párton belüli bürokrácia” akadályozta a fellépést – állította.

Jeremy Corbyn tagságát ezt követően függesztették fel a Labourben, de a volt vezető azt mondta, határozottan harcolni fog a döntés ellen.

Erősen megosztott Munkáspárt

A volt pártvezér felfüggesztése komplikálhatja Keir Starmer helyzetét. A Labour erősen megosztott párt, az egyik frakcióban Jeremy Corbyn balos programjának elkötelezett hívei ülnek, a másikban azok, akik szeretnének visszatérni a Tony Blair és Gordon Brown 1997-2010 közti vezetésére jellemző centrista irányvonalhoz.

A Munkáspártból az antiszemita megnyilvánulások miatt kilépett volt képviselők üdvözölték Jeremy Corbyn felfüggesztését, csakúgy mint a brit zsidóságot képviselő Brit Zsidó Képviselők Tanácsa.

Mai szégyentelen megjegyzései jól mutatják, hogy továbbra is a probléma része és a megoldás akadálya” – kommentálta Corbyn felfüggesztését Marie van der Zyl elnök.

A sokáig a párt peremén a palesztin jogokért kampányoló Corbyn meglepetésre tört előre a 2015-ös vezetőválasztáson. Bírálói szerint hatalomra kerülése az antiszemitizmus megerősödéséhez vezetett a párton belül, mivel egyre jobban elmosódott a választóvonal az Izrael-ellenesség és a zsidókkal szembeni előítéletek között.

XS
SM
MD
LG