Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beismerte a kormány, hogy tőlük szivárogtak ki a még titkos KSH-adatok


György László kormánybiztos
György László kormánybiztos

A kormány elismerte: György László kormánybiztos titkárságáról küldték meg az akkor még embargós KSH-adatokat a kormányközeli elemzőcéghez.

„2023. február 3-án a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos titkárságának munkatársa nyilvánvaló tévedésből továbbított egy – akkor még embargósnak minősülő – KSH-adatot.” Ez a közlemény jelent meg kedd este a kormány honlapján, amit a hvg.hu vett észre.

A közleményben említett kormánybiztos György László, aki a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban dolgozik. Ebben a cikkben mutattuk be részletesen, hogy miként egyengette György László annak a Makronóm Intézetnek az útját, amely megkapta a még nem nyilvános KSH-adatokat. A kormánybiztos és a Makronóm közötti szoros kapcsolat, illetve az adatok jellege miatt már akkor gyanítható volt, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium környékéről történhetett az adatszivárgás – hiszen a KSH vizsgálata már kiderítette, hogy csak valamelyik kormányszerv férhetett hozzá idő előtt az adatokhoz.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket már eredeti cikkünk megjelenése előtt elküldtük többek a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak, de válaszokat azóta sem kaptunk.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG