Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Öregszik a magyar társadalom, közzétették a tavalyi népszámlálás végleges adatait


Egy gödöllői lakos kitölti a népszámlálás online kérdőívét 2022. október 1-jén. Ezen a napon kezdődött a népszámlálás, amelyen kötelező volt a részvétel
Egy gödöllői lakos kitölti a népszámlálás online kérdőívét 2022. október 1-jén. Ezen a napon kezdődött a népszámlálás, amelyen kötelező volt a részvétel

Több lett a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik a társadalom: 2011-ben, az előző népszámlálás idején, még 41,5 év volt az átlagéletkor, ez 43,1 évre emelkedett – derül ki azokból a végleges adatokból, amelyeket tíz hónappal a 2022. évi népszámlálás lezárulta után közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A népszámlálás időpontjában, 2022. október 1-jén, a lakosság száma 9.603.634 fő volt, ami 334 ezerrel kevesebb, mint a legutóbbi, 2011-es népszámlálás idején.

Ezer férfira 1078 nő jutott, míg az előző népszámláláskor, 2011-ben még 1106.

„A házasok arányának évtizedek óta tartó csökkenése lelassult, a 30 év alattiak körében pedig 12 százalékra emelkedett. A nők 73 százaléka vállalt gyermeket az élete során: 23 százalékuk egy, 35 százalékuk két gyermeknek adott életet”mondta el Kovács Marcell, a népszámlálás projektvezetője.

A válaszok alapján a felnőtt lakosság egyharmadának van érettségije, 22 százalékuk diplomás. A legfeljebb általános iskolát végzettek aránya 23 százalékra csökkent, a szakmai oklevéllel rendelkezők 21 százalékos aránya pedig alig változott a 2011-es népszámláláshoz képest.

A népesség csökkenése mellett is növekszik a foglalkoztatottak száma: míg 2011-ben 3,9 millióan, 2022-ben már 4,7 millióan voltak. A munkanélküliek aránya a községekben meghaladja, a fővárosban és a vidéki városokban elmarad az országos 2,5 százalékos átlagtól.

Vallási hovatartozásáról a lakosság hatvan százaléka nyilatkozott. A válaszadók ötven százaléka, 2,9 millió fő katolikusnak mondta magát, közülük 2,6 millióan a római katolikust jelölték meg vallásukként. A szám húsz év alatt 5,3 millióról apadt ennyire.

Frissítés: Ezt később kiadott közleményében a Magyar Püspöki Kar nemzetközi tendenciákkal magyarázta, amelyek alól – mint írják – a magyar katolikus közösségek sem kivételek. „Ez feladatot jelent a Magyar Katolikus Egyház számára is. Ferenc pápa magyarországi látogatása során elhangzott szavai erősítenek bennünket küldetésünkben, aki arra buzdított, hogy a keresztény közösség »jelen legyen és tanúságot tegyen«.”

2022-ben 165 ezren a görögkatolikust jelölték meg vallásukként. A reformátusok aránya 16, az evangélikusoké 3,1 százalék volt. A válaszadók 27 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem vallásos.

A nemzetiséghez tartozásról szóló, önként megválaszolható kérdésekre a lakosság 86 százaléka felelt. A válaszok alapján a legnépesebb hazai nemzetiség a roma, a válaszadók 2,5 százaléka, 210 ezer fő tartozik ebbe a közösségbe.

Az egészségi állapotra vonatkozó, szintén nem kötelező kérdéseket a válaszadók 75 százaléka töltötte ki. Tartós betegséget 1,7 millióan jeleztek, 639 ezren nyilatkozták, hogy egészségi állapotuk súlyosan korlátozza őket, és 270 ezren éltek fogyatékossággal – közölte a KSH.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG