Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kínai, az ukrán és a vietnámi a három legnépesebb diaszpóra Budapesten


A Központi Statisztikai Hivatal 2022-es népszámlálási adatai szerint Budapesten 98.319 külföldi állampolgár él. Majdnem hetven százalékuk EU-tagországon kívüli helyről érkezett ide
A Központi Statisztikai Hivatal 2022-es népszámlálási adatai szerint Budapesten 98.319 külföldi állampolgár él. Majdnem hetven százalékuk EU-tagországon kívüli helyről érkezett ide

Terézvárosban és Belváros-Lipótvárosban majdnem minden negyedik lakos külföldi állampolgárságú – derül ki a tavalyi népszámlálási adatokból.

Budapesten 98.319 külföldi állampolgár él a tavalyi népszámlálás eddig nem publikált adatai szerint, amelyeket a Telex kért ki a Központi Statisztikai Hivataltól.

A tavalyi népszámláláskor kérdőívet kellett kitöltenie mindenkinek, aki Magyarországon él, azoknak a külföldieknek is, akik legalább három hónapja Magyarországon tartózkodnak, illetve azoknak is, akik 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön éltek, de van magyarországi lakcímük.

A népszámlálási adatok azt mutatják, hogy 2022-re a kínai lett a legnagyobb fővárosi diaszpóra, létszámuk tíz év alatt megduplázódott, 14.953 főre nőtt.

A második a budapesti ukrán közösség. Ennek létszáma megnégyszereződött, a népszámláláskor 13.791-en voltak. Nyilvánvalóan a háború áll a létszámnövekedés hátterében.

A harmadik legnépesebb budapesti diaszpóra a vietnámi 4928 fővel.

Az ukránok Újlipótvárost, Kőbányát és Józsefvárost kedvelik, csakúgy, mint a kínaiak, de közülük Kőbányán élnek a legtöbben (2848-an). A budapesti vietnámiak szintén Kőbányát, valamint Kispestet, a XV. és a XVI. kerületet részesítik előnyben.

Az adatokból kiderül, hogy míg a 2011-es népszámlálás idején a román állampolgároké volt a legnépesebb csoport, számuk mostanra csaknem kétharmadával, 4874-re csökkent, vélhetően a külhoni magyar állampolgárság intézményének bevezetése miatt. A Romániából érkezők egyébként elsősorban a Józsefvárost, Kőbányát és a XIII. kerületet kedvelik – írja a Telex.

XS
SM
MD
LG