Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldre menekült a Covid-osztály sokkoló állapotait feltáró szibériai férfi


Szergej Szamborszkij tomszki lakos szerint kórházi hanyagság miatt halt meg a Covid-osztályra került nagyanyja
Szergej Szamborszkij tomszki lakos szerint kórházi hanyagság miatt halt meg a Covid-osztályra került nagyanyja

Egészségügyi dolgozónak álcázta magát egy orosz férfi, hogy kezelhesse Covid-19-ben szenvedő nagyanyját, emellett az volt a célja, hogy lerántsa a leplet a szibériai Tomszk város kórházának Covid-osztályán uralkodó embertelen viszonyokról. Most biztonságát féltve elmenekült az országból.

Szergej Szamborszkij november 28-án a The Insider orosz oknyomozó csoportnak elmondta, hogy jelenleg Georgiában tartózkodik, miután elhagyta Oroszországot.

Októberben, miután azt hallotta egy szomszédtól, hogy nem adnak enni kórházban fekvő, 84 éves nagyanyjának, és nem engedték, hogy meglátogassa, Szamborszkij védőfelszerelésbe öltözött, hogy kórházi dolgozónak higgyék. Így bejutott a nagymamájához, Julija Jemeljasinához.

Szamborszkij a látottak hatására sokkoló videót tett közzé kórházban fekvő nagyanyjáról:

a felvételen azt látni, hogy az idős asszony eszméletét vesztve, zúzódásokkal és fekélyekkel borítva egy vizelettel átitatott matracon fekszik.

A videó közfelháborodást váltott ki, Jemeljasina pedig napokkal később meghalt.

Illusztráció: koronavírusos beteget kezelnek egy krími kórházban 2020 októberében
Illusztráció: koronavírusos beteget kezelnek egy krími kórházban 2020 októberében

Közben az unoka Moszkvába utazott, és a Szövetségi Nyomozó Hatósághoz és a főügyészséghez fordult. Előbbiben azt a választ kapta, hogy várnia kell egy hónapot, amíg lezárul a vizsgálat. A főügyészség kapcsolatba lépett a tomszki ügyészséggel, amely vizsgálatot indított.

Szamborszkij közben pert indított a kórház igazgatója, Alekszandr Holopov ellen, azzal vádolva, hogy nem gondoskodott a Covid–19-betegek kezelésének megfelelő körülményeiről, és közvetlenül ez vezetett nagyanyja halálához.

Szamborszkij azt állítja, hogy azóta kénytelen volt feladni a munkahelyét.

Elmondása szerint ismeretlenek telefonon megfenyegették, a helyi ügyészek pedig beidézték kihallgatásra, arra utalva, hogy a kórházban készített videofelvételt

„az egészségügyi minisztérium lejáratása”

érdekében manipulálták.

Ezt követően az Orosz Föderáció emberi jogi ombudsmanjához, Tatjana Moszkaljkovához fordult. A kevés megmaradt független médium egyikének, az Eho Moszkvi hírrádiónak adott interjúban pedig arról beszélt, hogy fél hazatérni Tomszkba a fővárosból, mert tudja, hogy „leszedik a gépről, amint leszáll”.

„Jöttek a fenyegetések, hogy eljárást indítanak. Nem vártam meg” – mondta a fiatalember.

Szöveg: a Szabad Európa Szibériai Realitások szerkesztősége.
XS
SM
MD
LG