Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kunhalmi Ágnes: Kérdés, hogy a választók elhiszik-e a DK-nak, hogy Orbán pedofilhálózatot véd


Kunhalmi Ágnes 2017-ben
Kunhalmi Ágnes 2017-ben

Az MSZP már majdnem összegyűjtött százezer aláírást a közös EP-listáért, most húszezer beszélgetést kezdeményeznek a választókkal a következő három hétben. Tüttő Kata a városok szerepét növelné az EU-ban, ha kijut Brüsszelbe júniusban.

Továbbra is csalódott Kunhalmi Ágnes amiatt, hogy nincs – és minden valószínűség szerint nem is lesz – közös listája az ellenzéki pártoknak a júniusi európai parlamenti választásokra. Az MSZP társelnöke erről szerda reggel beszélt újságíróknak. Kunhalmi Ágnes megismételte, hogy szerinte a pártok egymást akarják legyőzni, pedig egy közös listával a felmérések szerint a Fideszt győzhetnék le.

„Változnia kell a politikának, változást várnak el tőlünk az emberek” – mondta a képviselő, aki szerint ezt azokból a személyes tapasztalatokból is le tudták szűrni, amelyeket az elmúlt hetekben szereztek. Az MSZP még január végén kezdett aláírásgyűjtésbe, a párt százezer embertől szeretne támogató aláírást gyűjteni a közös lista érdekében. Kunhalmi Ágnes szerint eddig 91.125 szignó gyűlt össze, vagyis bőven teljesíteni fogják a célt.

Utcán maradnak

A siker miatt a párt új akcióba fog: a következő három hétben tagjaik és aktivistáik révén húszezer beszélgetést kezdeményeznek a választókkal, hogy jobban megismerjék a véleményüket. Kunhalmi Ágnes szerint az aláírások gyűjtésekor látszott: komoly igény van a választókban arra, hogy közvetlenül elmondják a véleményüket a politikáról, emiatt kezdik az akciót.

Tüttő Kata, a párt EP-lista-vezetője arról beszélt, hogy az elmúlt években a kormányzati megszorítások ellenére nemcsak üzemeltetni tudták Budapestet (a politikus Karácsony Gergely főpolgármester városüzemeltetésért felelős helyettese), de olyan értékalapú ügyeket is felvállaltak, amelyek szembementek az Orbán-kormány politikájával.

Tüttő Kata egy veszprémi kampányrendezvényen
Tüttő Kata egy veszprémi kampányrendezvényen

Ennek jegyében érdekegyeztetést folytattak, nem vezették be a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály által biztosított rugalmas munkaidőkeretet, bérmegállapodást kötöttek, klímavészhelyzetet hirdettek. A szocialista politikus azt mondta, EP-képviselőként azért fog dolgozni, hogy a városok szerepe erősödjön az Európai Unió működésében, mivel rengeteg szakpolitikai ügyet, amelyet akár az Európai Bizottság, akár a tagállami kormányok eldöntenek, a városoknak kell végrehajtaniuk, elég például a zöldátállásra gondolni.

Lesz előválasztás?

Kunhalmi Ágnes ezután kérdésekre válaszolva arról beszélt, hogy szerinte a DK Isten? Haza? Pedofília! feliratú, Orbán Viktort ábrázoló plakátjainak üzenete az, hogy a Fidesz és elnöke pedofilhálózatot véd, „álszent, hazug, és most lebukott”. A politikus szerint ez jó üzenet, de kérdés, hogy a DK elég hiteles-e ahhoz, hogy ezt a választók el is higgyék neki. „Hiszen a DK Budapesten közös listát akar, az EP-választásokon pedig külön indul, ez nem erősíti a hitelességét” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Zuglóban lesz-e előválasztás, mivel Horváth Csaba MSZP-s polgármester mellett a momentumos alpolgármester, Rózsa András is indulna, Kunhalmi Ágnes úgy válaszolt: részükről biztosan nem, hiszen általános elv az ellenzéki pártok között, hogy a hivatalban lévő vezetők újraindulhatnak. De Kunhalmi Ágnes szerint „egyébként is messze Horváth Csaba a legnépszerűbb Zuglóban”.

Hadházy Ákos, a kerület Momentum-támogatással megválasztott parlamenti képviselője erre lapunknak úgy reagált, hogy „a Medián felmérése nem azt mutatja, hogy Horváth Csaba lenne a legnépszerűbb. De ha tényleg így van, akkor ne legyen gyáva a polgármester úr, álljon ki előválasztásra, hiszen akkor nincs félnivalója. Korábban arról volt szó, hogy mindenhol előválasztást kell rendezni, ahol nincs megegyezés, nem tudom, mi változott azóta.”

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG