Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A letelepedési kötvényes kínaiak általában Fidesz-szimpatizánsok lesznek


A letelepedési kötvényes kínaiak általában Fidesz-szimpatizánsok lesznek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:43 0:00
Közvetlen elérés

A bécsi terrortámadás megerősítette a Magyarországra költöző kínaiakat abban, hogy jól döntöttek: Orbán Viktor megvédi őket a muszlimoktól és a fekete afrikaiaktól. A letelepedési kötvénnyel érkezők a Kínai Kommunista Párt markából menekültek és fejest ugrottak az illiberális demokráciába.

A 90-es években érkezett kínaiak nagyon szoros viszont ápoltak Kínával gazdaságilag és politikailag is. Ők voltak a kínai modernizáció előretolt hadtestei, akik külföldön szolgálták a hazát. A Magyarországra érkező letelepedési kötvényesek viszont már nem ilyenek, az ő viszonyuk a kínai kommunista párttal már minimum ambivalens. Azonban a magyar kormány migránsellenes retorikája tetszik nekik. A tavalyi bécsi terrortámadás is megerősítette bennük azt, hogy jól döntöttek, mert Magyarországon Orbán Viktor megvédi őket a terroristáktól, a muszlimoktól és a fekete afrikai bevándorlóktól. Az elmúlt években Beck Fanni, a CEU Szociológiai és Szociálantropológiai Doktori Iskolájának hallgatója és Nyíri Pál az Amszterdami Szabadegyetem antropológus professzora húsz olyan családdal készítettek interjúkat, akik 2013 és 2017 között a kormány letelepedési kötvény programjával érkeztek Magyarországra.

Kire szavaznak a Kínából bevándorlók Magyarországon?

Beck Fanni
: A Fideszre szavaznak. Az önkormányzati választásokon ugye részt vehetnek ők is ezzel a kék kártyával, ami a letelepedési kötvénnyel jár. Szinte egyöntetűen a Fidesz örvend a legnagyobb népszerűségnek. Az, hogy a magyar demokrácia milyen állapotban van, kínai szemmel nézve még mindig nagyon jó. Minden relatív. Az, hogy erre ennyire nem érzékenyek, az valószínűleg annak is betudható, hogy egyrészt a magyarországi politikáról nem fogyasztanak aktívan híreket, másrészt az általuk olvasott hírek a WeChat-en keresztül szűrődnek át, ahol egyébként a Telexen keresztül a 444-en át rengeteg forrást használ a kínai sajtó. A WeChat-en lehet látni azt is, hogy hány ember olvas el egy cikket. Például a Szájer József esete szinte minden kínai médiában megjelent, de a WeChat-en az itt élő 20 ezer kínaiból százan kattintottak rá. A magyar politika egyszerűen nem érdekes számukra.







XS
SM
MD
LG