Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal


Hány év múlva lesz az embereknek társrobotjuk a hétköznapi életben, hogyan segítik a kutyákkal foglalkozó biológusok a robotokat gyártó mérnökök munkáját? – ezekről a kérdésekről is beszélgettünk Miklósi Ádámmal a Szabad Európa podcastjában, a Szelfiben. A kutató egyebek mellett arról beszélt, hogy akár 10-15 év múlva megjelenhetnek a hétköznapi életben az embereket segítő társrobotok.

Miklósi Ádám Széchenyi-díjas biológus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének oktatója és intézetigazgatója, az etorobotika megteremtője. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés, a kognitív biológia és a robotika.

Miklósi Kutyák, robotok és más kihívások címmel tartotta akadémiai székfoglalóját. A műsorban arról is kérdeztük, hogyan segíti a kutyák viselkedésének megfigyelése az embert különböző területeken segítő társrobotok fejlesztését. Az etorobotika megalkotójaként is ismert Miklósi Ádám beszélt arról, hogy az állati viselkedéstannal foglalkozó etológusok részt vesznek a robotgyártásban: egyfajta kapcsot képeznek a mérnökök és a robotokat használó emberek között.

Itt tudja megnézni a beszélgetést:

Ha csak meghallgatná, azt itt teheti meg:

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:38:49 0:00

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG