Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bérkutyákkal, plüssebekkel próbálták elkerülni a kijárási korlátozást


A kutyasétáltatókra nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom.
A kutyasétáltatókra nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom.

Orbán Viktor miniszterelnök végül hallgatott a kutyás lobbira, 500 méteres körzeten belül időbeli korlátozás nélkül lehet kutyát sétáltatni.

Magyarországon nem pánikoltak az emberek, amikor bejelentette a kormányfő, hogy kijárási korlátozás lesz. Nem rohantak boltot fosztogatni, toalettpapír is maradt mindenkinek. Probléma azért így is akadt. Mi lesz a kutyákkal este 8 és hajnali 5 óra között? A kutyás társadalom felháborodott, így Orbán Viktor miniszterelnöknek is lépnie kellett.

„Beszélünk másfél millió problémáról. Másfél millió embert jelent, másfél millió kutyát. Legyen kivétel. Így van. Időkorlát legyen-e? Ne legyen időkorlát. Tehát időkorlát nélkül”

– mondta a miniszterelnök, aki a kutyafuttatók problémáját már az önkormányzatokra bízta. A 400 ezer alkoholista országában azonban nehéz kiskaput találni egy gyomorkeserű lehúzására. Kovács-András Péter humorista mutatja a trükköt a kijárási tilalom kijátszására.

Kutyaszorítóban

Tavasszal Spanyolországban, amikor a csúcson volt a járvány, napi 9-10 ezres esetszám mellett 7-800 halálos áldozata is volt a koronavírusnak. A spanyol kijárási tilalom összesen 42 napig tartott. A járványügyi intézkedések első enyhítéseként 42 nap után csak a 14 év alattiak hagyhatták el az otthonaikat napi 1 órára és legfeljebb 1 kilométeres távolságra.

A spanyol kutyatulajdonosok levihették a kutyáikat rövid sétákra, de sokan ezt úgy értelmezték, hogy bármeddig az utcán lehetnek az ebekkel. Mások meglátták a kutyáikban az üzleti lehetőséget, elkezdték bérbe adni a négylábúakat, alkalmanként 50 euróért.

Akinek nem volt kutyája az bérelt magának, aki pedig sajnálta az igazi négylábúra a pénzt, plüsskutyát sétáltatott. Nem mindig sikeresen.

Rövid pórázon

Izraelben 2020-ban összesen négy és fél hónapig volt kijárási tilalom. Tavasszal például csak maximum 100 méterre hagyhatták el az emberek az otthonaikat. Csak a legközelebbi élelmiszerboltig mehettek el. A szabályok betartását a rendőrség és a katonaság szigorúan felügyelte. Tel-Aviv lakói például kölcsönkérték egymástól a kutyákat, így akadt olyan háziállat, amelyiket naponta négyen vittek sétálni összesen hússzor.

A tavaszi koronajárvány első hullámában Szerbiában nem voltak ennyire rugalmasak a kutyasétáltatási szabályok. Ott idősávosan lehetett háziállatot sétáltatni, például este 20 és 21 óra között.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG