Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lábszárból kivett ideg beültetésével mentették meg egy nő látását a Semmelweis Egyetemen


Számítógéppel vezérelt, femtolézeres szürkehályog-műtét a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2014. október 29-én (képünk illusztráció)
Számítógéppel vezérelt, femtolézeres szürkehályog-műtét a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2014. október 29-én (képünk illusztráció)

A betegnek, egy középkorú nőnek egy központi idegrendszeri tumor okozott idegkárosodást, ennek következtében rendszeresen kiújuló, nem gyógyuló szaruhártyafekélye volt.

Magyarországon először a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei közösen hajtották végre azt a speciális műtétet, amelynek során egy érzőideg és a szem szaruhártyája közé ültették be a beteg lábszárából kivett, 15 centiméteres idegszálat úgy, hogy ez a lábban se okozzon funkcióromlást.

A beteg korábban három szemműtéten esett át, hogy elérjék a fekélyek gyógyulását, a szaruhártya hámosodását, és megelőzzék a további látásromlást.

Mint írják, diabétesz, tumorok, központi és perifériás idegproblémák, arcidegbénulás, vírusos fertőzések, sclerosis multiplex és akár veleszületett agybetegség is okozhat olyan szaruhártyaidegi elváltozást, amely során a beteg szemfelszíne elveszti érzékelési képességét. Például nem kezd el automatikusan könnyezni, vagy nem csukja be, ha belerepül egy bogár.

„A szem folyamatos irritációnak van kitéve. Emellett hiányoznak azok az idegek által termelt fehérjék, amelyek a szaruhártya hámjának épségéért, újraképződéséért felelnek. Ez odavezethet, hogy fekélyek alakulhatnak ki a szemen, amelyek végül vakságot is okozhatnak” – mondta Klárik Zoltán, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika plasztikai sebésze, aki meghonosította az Amerikai Rekonstrukciós Mikrosebészeti Társaság konferenciáján látott speciális eljárást a Semmelweis Egyetemen.

Ehhez kapcsolódóan: Az államtitkár kimondta: az ország méretére kell szabni az egészségügyi rendszert

Klárik Zoltán feladata az volt a beavatkozásnál, hogy több rostra ossza a lábszárból kivett vastag ideget, mikroszkóp alatt megvarrja, majd a homloknál kialakított, bőr alatti alagútrendszeren keresztül átvezessék az ép oldalról. Ezt követően a szemészeti team Füst Ágnes vezetésével a szemhéjon keresztül illesztette be a szemfelszínbe az ideget, majd a kötőhártya alatt elvezetve, a szaruhártya körül öt pontban fixálták.

A műtét óta a fekély nem tért vissza, a beteg életminősége folyamatosan javul, sikerült megakadályozni, hogy teljesen elveszítse a látását – áll az egyetem közleményében.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG