Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Önnek jó eséllyel van lakásbiztosítása, csak jó eséllyel túl drágán


A budafoki Leányka utcai lakótelep 2021. április 10-én
A budafoki Leányka utcai lakótelep 2021. április 10-én

Nagyon gyenge a biztosítók közötti verseny a lakásbiztosításoknál, ezért mostantól minden márciusban extra szerződésfelmondási hónapot szervez a lakosságnak az állam. A magyar háztartások háromnegyedének van lakásbiztosítása, amire a legtöbbeket még egy biztosítási ügynök beszélte rá. A befizetett díjaknak évente összesen csak a harmadát adják vissza biztosítók a különböző károk után. Majdnem ennyi megy csak a közvetítői jutalékokra évente.

A magyar háztartások háromnegyedének van lakásbiztosítása, de ezek sokszor elavultak, és drágák az ügyfeleknek – írja a portfolio.hu.

A szerződések darabszáma alapján ezekre döntően valamilyen ügynök beszélhette rá az ügyfeleket.

Sokkal kevésbé jellemző, hogy az emberek maguktól keresnek meg egy szolgáltatót, mert úgy érzik, szükségük van megfelelő lakásbiztosításra. A tisztán elektronikusan értékesített lakásbiztosítások aránya eközben stabilan esett az elmúlt években.

Ezalatt az új lakásbiztosítások átlagos díja egyre jobban elvált a régi szerződések díjától. Az új szerződéseket tavaly 44 ezer forintos átlagos éves állománydíjjal kötötték, míg a meglévőkre évente átlagosan több mint ötvenezer forintot költöttek a magyarok. Ez utóbbi több mint 12 százalékos különbség.

Az MNB adatai alapján a hazai biztosítói piacot kevés nagy szereplő tudja uralni, ezért is lehet ilyen drága ez a biztosítás, és a kelleténél alacsonyabb a verseny.

Pár szereplő – erősorrendben az Alfa, a Generali, a Groupama és az Allianz – több mint nyolcvan százalékát uralta 2022-ben a tavalyi lakásbiztosítási piacnak.

Ezt többféle, kisebb lépéssel próbálná korrigálni a hazai szabályozás, többek között például húsz százalékban maximalizálnák a biztosításközvetői jutalékot.

Nagyjából a pénz harmada ment csak a károkra
Száz forint befizetett biztosítási díjból Magyarországon átlagosan 14–24 forintot rögtön elvont az állam biztosítói különadóként, 20–25 forint közvetítői jutalék lett a szerződések jelentős része esetében, és csak 33 forint került vissza az ügyfelekhez a különböző káraikra.


Ennél is fontosabb lehet, hogy évente egyszer extra, ingyenes szerződésfelmondási lehetőséget szervez az állam a lakosságnak ezen a területen.

2024-től minden év március 1-je és 31-e között lesz a költségmentes felmondási lehetőség.

Azért extra, mert az érintettek évente egyszer, az éves évforduló előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal eddig is felmondhatták a szerződésüket ingyen.

Ha lesz egy dedikált hónap erre, akkor a biztosítók is arra az időszakra fogják időzíteni a kampányaikat, és a verseny némileg növekedhet.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG