Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lakatos Mónika énekesnő kapja a Womex életműdíját


Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a 2015-ös Sziget Fesztiválon. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a 2015-ös Sziget Fesztiválon. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője veheti át a világzene legnagyobb nemzetközi eseményének számító Womex idei életműdíját a budapesti expón október 24-én.

A hírt Weyer Balázs, a szervező Hangvető programigazgatója jelentette egy online sajtótájékoztatón. A díj indoklása szerint Lakatos Mónika a hangja mellett a művészetében hitelesen közvetíti az érzelmeket, sokrétűen jeleníti meg a cigány hagyományokat.

Ő lesz az első cigány díjazott

Az 1994 óta évről évre megszervezett világzenei expón Lakatos Mónika lesz az első cigány életműdíjas. A díjat eddig mások mellett olyan sztárok kapták meg, mint a pakisztáni Nusrat Fateh Ali Khan, a Muzsikás együttes, a dél-afrikai Hugh Masekela, a finn Värttinä, a portugál Mariza, a trinidadi Calypso Rose, a szenegáli Cheikh Lo vagy az amerikai Kronos Quartet.

"Kettős identitásom van: oláh cigány és magyar vagyok egyszerre, amitől több vagyok, nem kevesebb. Ez a díj felhívhatja a széles figyelmet arra, milyen értékes tud lenni kisebbségként a cigány zene. Mi beleszülettünk ebbe a kultúrába és próbáljuk hitelesen átadni, amiben felnőttünk, amiben élünk" – mondta Lakatos Mónika a sajtótájékoztatón.

Kevésbé ismert hangokat is be szeretnének mutatni

Az előadó korábban a Romengóval kétszer is bekerült a WMCE nemzetközi világzenei lemezlista első tíz helyezettje közé és ugyanez sikerült szólóanyagával, a Romanimóval is. Az MTI kérdésére az énekesnő elmondta, hogy október 24-én a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok formációval lép fel a Müpában az életműdíj átadóestjén.

"Egy órát fogunk játszani, régi cigány dalokat adunk elő. Azért lett az együttes neve is Cigány Hangok, mert próbálunk minél több hangot, előadót bemutatni, köztük olyanokat is, akik nem profik és a közönség kevésbé ismeri őket" – mondta el az MTI szerint az énekesnő.

Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a 2015-ös Sziget Fesztiválon. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
Lakatos Mónika, a Romengo és a Cigány Hangok énekesnője a 2015-ös Sziget Fesztiválon. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A járvány miatt online tartják a programokat

A világzene legnagyobb nemzetközi eseményének, a szakmai vásárt, konferenciákat, showcase fesztivált is kínáló Womexnek október 21. és 25. között – 2015 után – immár másodszor lehet házigazdája Magyarország, a járványhelyzetre tekintettel azonban a programokat jórészt virtuálisan tartják meg. A szakmai zsűri által beválasztott külföldi előadók nem utazhatnak Budapestre, bár bemutatkozó anyagaik elérhetőek lesznek.

"Dolgozunk azon, hogy a pandémia elmúltával a közeljövőben Budapest újra 100 százalékos Womexet rendezhessen. Célunk, hogy a magyar résztvevők az idei rendezvényből is minél többet profitáljanak" – mondta Bellay Szilvia, a Hangvető operatív vezetője.

Az idei Womexen lesznek élő koncertek is, négy kiválasztott magyar fellépő szűk közönség előtt lép fel, a nemzetközi világzenei szakma előtt pedig virtuálisan mutathatja meg magát. A Budapest Ritmo feat. Womex elnevezésű eseményt október 22-től 24-ig tartják, ezen a Dalinda, a Magos, a Babra és az Ötödik Évszak játszik a Müpa Fesztivál Színházában.

A regionális színpadon két lengyel, egy-egy szlovák, cseh, bosnyák, szerb, román, szlovén és osztrák előadó is lehetőséget kap. Emellett további, korábban a Womexet már járt zenekarok is felléphetnek; róluk később adnak tájékoztatást.

XS
SM
MD
LG