Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövőre megszüntetik a háztartási kiserőművek betáplálási korlátozását


Lantos Csaba bizottsági meghallgatáson a parlamentben 2022. november 24-én
Lantos Csaba bizottsági meghallgatáson a parlamentben 2022. november 24-én

Január 1-jétől a kormány feloldja a háztartási méretű kiserőművek betáplálási korlátozását, és új elszámolási szabályzat is jön. Nettó öt forint körüli átvételi árra számíthatnak az érintettek. Lantos Csaba miniszter szerint mégsem az akkumulátorgyárak miatt kell egy majdnem paksnyi, új gázerőmű, a három új, óriási gázerőmű a „naperőművek kiegyensúlyozásához” lesz szükséges szerinte. Orbán korábban mást mondott erről.

„Bejelentem, hogy ezt a tilalmat január 1-jétől kivezetjük, újra lehet telepíteni háztartási erőműveket”, mondta Lantos Csaba miniszter egy konferencián a háztartási kiserőművek betáplálási tilalmáról – írja a portfolio.hu. A tilalom tavaly novembertől élt egyébként.

Jövőre sem fog rögtön minden érintettre vonatkozni, csak nagyjából a fogyasztók 84 százalékára. Az ország egy kisebb részén ugyanis nem fog sikerülni a megfelelő színvonalú hálózatfejlesztés január 1-jéig.

Bejelentette azt is, hogy jövőre új elszámolási szabályzat érkezik, nettó öt forint körüli átvételi árra számíthatnak az érintettek egy kilowattórányi áramért.

„Azt szeretnénk ösztönözni, hogy önellátásra rendezkedjenek be a háztartások, de ne erőműveket építsenek” – érvelt a miniszter.

Emellett viszont indítani terveznek majd egy 75 milliárd forintos, újabb támogatási keretet, amellyel a lakossági tárolókapacitások növelését kívánják finanszírozni, pontosabban pályázónként legfeljebb 65 százalékban. Itt is lesz felső korlát, maximum 4 kW-nyi háztartási napelem mellé maximum egy 8 kWh-s tárolóegységet lehet majd beépíteni.

Nesze neked zöldátmenet, jön még egy paksnyi, óriási gázerőmű

A kormány emellett óriási mennyiségű gázerőművet építene, hivatalosan mind „a naperőművek kiegyensúlyozásához”. Erről idén márciusban Orbán Viktor még teljesen mást mondott, szerinte ezek elsősorban a mostanában Kelet-Magyarországra települő iparvállalatok energiaigényeinek kiszolgálására épülnek.

„…meg kell építenünk két-három nagy teljesítményű [gáz]erőművet azért, hogy el tudjuk látni az ország keleti felében most zajló ipari fejlesztéseket energiával” – magyarázta a miniszterelnök március 9-én. Ilyen óriási energiaigényű gyárak például a környezetszennyezési veszélyeik miatt is kritizált akkumulátorgyárak.

Lantos Csaba mostani bejelentése alapján mindenesetre a kormány 1500–1700 MW-nyi erőművet kíván felépíteni mindössze három beruházásból. Összehasonlításképp: az egyetlen magyar atomerőmű 2000 MW kapacitású.

Itt olvashat egy szakzsargon nélküli érvelést az Eötvös Loránd Tudományegyetem Energiaföldrajzi Kutatócsoportjának vezetőjétől, Munkácsy Bélától arról, hogyan viszonyul a tervezett gázturbinás kapacitásbővítés a megújulókkal elérhető lehetőségekhez.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG