Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassan véglegesen összeomlik a Dunaferr, leállítják a kokszolót


Félkész termék az ISD Dunaferr üzemében, dátum nélküli részlet a vállalat bemutatkozó videójából
Félkész termék az ISD Dunaferr üzemében, dátum nélküli részlet a vállalat bemutatkozó videójából

Elkezdték a Dunai Vasmű kokszolójának leállítását, ha pedig kihűl, beomlik a fala, és soha többé nem lehet újraindítani. A gondok ott kezdődtek, hogy 2014-ben Putyin hadserege elfoglalta Ukrajna keleti részét, ahonnét a Dunaferr olcsón be tudta szerezni az alapanyagot, majd zavaros orosz tulajdonba került a magyar szinten óriási cég.

Leáll a Dunai Vasmű kokszolója – hivatkozik Pintér Tamás helyi jobbikos polgármesterre a Népszava. Ez azért nagy jelentőségű esemény, mert ha egy ilyen kokszoló leáll és kihűl, beomlik a fala, veszélyessé és egyben használhatatlanná válik.

Új kokszoló építése pedig forintban százmilliárdos nagyságrendű lenne, ezért ez a folyamat szinte biztosan a Dunaferr acélgyártásának végét jelenti.

A Dunaferr Dunaújváros legmeghatározóbb vállalata csaknem hetven éve, családok ezrei kerülhetnek még súlyosabb bajba a vállalat összeomlásszerű megszűnésével. A lap szerint ezzel párhuzamosan a tömeges felmondás is elindult a cégnél.

A vállalat még 2004-be került az államtól az ukrán hátterű Donbász Ipari Szövetség (ISD) tulajdonába. Csakhogy Ukrajna 2014-es megtámadása betett a cégnek, mivel az ISD-csoport Alcsevszkből tudta volna olcsó alapanyaggal ellátni a Dunaferrt, Alcsevszk pedig azóta is orosz megszállás alatt van.

Az ISD gondjaival párhuzamosan orosz tulajdonos is megjelent a cégben, pontosabban zűrössé vált a végső döntéshozók és haszonélvezők kérdése. Jevgenyij Tankilevics akkori Dunaferr-vezérigazgató két éve arról beszélt, hogy mindenki tudja, hogy az orosz állam van a lánc végén, illetve hogy évek óta kérik a magyar kormány politikai segítségét, hogy segítsenek nekik bármilyen új tulajdonoshoz kerülni, aminek révén a nem olyan rég még négyszázmilliárd forintos árbevételű cég újra hozzáférhetne az olcsó vashoz.

A kormány tegnap, december 13-án este egy Dunaferr-re szabott szabályozással egyébként megváltoztatta a csődtörvényt. A valószínűleg az országban egyedül ezt az egy céget érintő szabály szerint a cégbíróság lényegében azonnal elkezdheti a Dunaferr felszámolását, ez ellen fellebbezni sem lehet majd, és kizárólag a Fővárosi Törvényszék lesz illetékes a Dunaferr felszámolási ügyeiben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG