Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lassuló gazdasági növekedés az eurózónában az ukrajnai háború miatt


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Lefelé módosította az eurózóna tagállamainak gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését friss jelentésében az Európai Bizottság az ukrajnai háború és az azt kísérő infláció miatt.

A brüsszeli testület február elején még idénre négyszázalékos, jövőre pedig 2,7 százalékos GDP-bővülést várt a közös valutát használó tizenkilenc tagállamban, a hétfői jelentésben viszont lassuló tendenciáról, már csak 2,7, illetve 2,3 százalékról írtak a szakértők.

Ez az Európai Unió első átfogó gazdasági előrejelzése azóta, hogy Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát.

„A háború kirobbanását megelőzően az EU gazdasága előtt hosszan tartó és erőteljes növekedés volt kilátásban. Azonban Oroszország ukrajnai inváziója új kihívásokat jelent, éppen amikor az unió már talpra állt a világjárvány gazdasági hatásaiból” – hangsúlyozta az Európai Bizottság.

„Azáltal, hogy még inkább felfelé nyomja a nyersanyagárakat, újabb zavarokat okoz az ellátásban, és bizonytalanságot teremt, a háború súlyosbítja a növekedést lassító tényezőket, amelyek elapadása volt várható korábban” – mutattak rá.

Mint olvasható, az infláció mértéke, amelyet az Európai Központi Bank két százalékon szeretne tartani, idén 6,1 százalékos lehet, jövőre pedig 2,7 százalékos. A háború előtt a bizottság idén 3,5 százalékos, jövőre pedig 1,7 százalékos pénzromlásra készült.

Mindennek ellenére az EU-ban az összesített államháztartási hiány mértéke idén a GDP 3,6 százalékára csökkenhet a tavalyi 4,7 százalékról a járvány gazdasági hatásainak csillapítására szolgáló intézkedések kivezetésével, 2023-ban pedig ez lemehet akár 2,5 százalékra is.

Az alacsony növekedési ütem dacára a munkanélküliségi ráta tovább mérséklődhet az euróövezet országaiban: a tavalyi 7,7 százalék után idén 7,3 százalék, jövőre pedig hét százalék várható – írták a gazdasági előrejelzésben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG