Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Látszik a Fideszen, hogy para van” - Kocsis-Cake Olivio


A lapunk által közzétett, a „közmédia” pártos működését bemutató bizonyítékok nyomán a parlamenti ellenzék egyik képviselőjét, a Párbeszéd politikusát, Kocsis-Cake Oliviot kérdeztük.

A Párbeszéd pontosította az MTVA-ügyben, ismeretlen tettes ellen tett feljelentését, mondta lapunknak Kocsis-Cake Olivio. „Álláspontunk szerint a Szabad Európa által közöltek valóságtartamuk esetén nemcsak súlyos sajtóetikai kihágást és médiajogi jogszabálysértést valósíthattak meg, hanem felmerülhet a hivatali visszaélés vagy a közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette is”. A pontosítás két Btk. paragrafusra hivatkozik.

Az egyik a 305. §, mely szerint „az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen a) hivatali kötelességét megszegi, b) hivatali hatáskörét túllépi, vagy c) hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Kocsis-Cake Olivio szerint ez a hivatalos személy az a - gyaníthatóan minisztériumi - ember, aki utasításokat ad az MTVA szerkesztőinek.

A másik passzus, a Btk. 306. §-a értelmében pedig az ”a közfeladatot ellátó személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen a) közfeladattal kapcsolatos kötelességét megszegi, b) közfeladattal kapcsolatos jogkörét túllépi, vagy c) közfeladati helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Ez a közfeladatot ellátó személy pedig a párt szerint az, aki ezeket az üzeneteket tolmácsolta, vagyis a két vezető, akiket a hangfelvételeken is hallhattunk.

A módosított feljelentést postázták.

Sok mindenre nem számítanak

Mint ismeretes, az MSZP kezdeményezi, hogy a Parlament Kulturális bizottsága hallgassa meg Karas Monikát és az MTVA vezérigazgatóját, Papp Dánielt. Ezzel kapcsolatban a Párbeszéd politikusa nem túl bizakodó. „Meglátjuk, milyen törvényi hivatkozással ússzák majd meg” – utalt a fideszes képviselőkre. Szerinte a Fidesz pár éve már „lebutította” a parlamenti bizottságok ellenőrző feladatával kapcsolatos törvényt az évi egy kötelező meghallgatásra, különben nem kötelesek bejönni a beszámoltatandók.

Kocsis-Cake Olivio hétfőn azonnali kérdést intézett Dömötör Csabához, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárához. Lapunknak így értékelte a reakciót : „elképesztő, hogy nem utasította vissza, hogy küldenek utasítást az MTVA-ba”. Sok mindenre nem számítanak, tette hozzá, „de legalább napirenden akarjuk tartani az ügyet”.

Látszik a Fideszen, hogy para van”, mondta, mert meglepő, hogy a Médiatanács is napirendre vette az ügyet. A képviselő úgy hallotta, hogy a felvételeken hallható Bende Balázs szerkesztőt valószínűleg elküldik, és az ellenzéki politikus szerint „attól félnek, hogy van még súlyosabb felvétel is”.

Kérdésünkre, hogy használni akarják-e uniós színtéren a lapunk által szolgáltatott bizonyítékokat abban a lassan évtizedes vitában, ami arról szól, hogy a Fidesz leépíti-e a médiaszabadságot, a képviselő egyelőre egy lépést említett. Lefordították a friss nyertes főpolgármester első, tavalyi M1-es interjúját angolra, és kiteszik a párt oldalára.

Ezzel kapcsolatban kerestük Jávor Benedeket, a párt korábbi EP képviselőjét is, aki most Budapestet képviseli Brüsszelben, de egyelőre nem értük el.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG