Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavinakatasztrófa Indiában, sok halott


A Himalájában, Uttarakhand államban történt vasárnapi gleccseromlás pusztítása. 2021. február 7.
A Himalájában, Uttarakhand államban történt vasárnapi gleccseromlás pusztítása. 2021. február 7.

Csaknem húsz ember meghalt, több mint kétszáz pedig eltűnt egy lavinában India északi részén.

A Himalájában, Uttarakhand államban történt vasárnapi gleccseromlás elsodort egy kisebb vízerőművet, egy másikat pedig tönkretett. A hatóságok arról számoltak be, hogy eddig tizennyolc holttestek találtak a mentés során, de félő, hogy jelentősen nőni fog a halottak száma.

„Jelenleg 203 emberről tudunk, akinek nyoma veszett” – mondta az állam főminisztere, aki hozzátette, hogy az eltűntek többsége a területen dolgozott. A közösségi oldalakra feltöltött videókon látható, hogy a lavina és a víz elsodor egy gátat, illetve több kisebb hidat. „Mindent elsodort, embereket, állatokat, fákat” – mondta egy helybéli.

Az erős havazás okozhatta a szerencsétlenséget

Egyelőre nem tudni biztosan, hogy mi okozhatta a lavinát. Szakértők szerint a múlt héten erősen havazott a térségben, és lehetséges, hogy az olvadó hó lehetett az ok. A túlélők utáni kutatás során korszerű eszközöket és mentőkutyákat is bevetettek. Vasárnap tizenkét embert sikerült kimenteni a hó alól.

A történtek kérdéseket vetnek fel a gátak biztonságával kapcsolatban is. „A gátaknak sokkal nagyobb nyomást is ki kellene bírniuk. Ez nem monszunáradás volt, hanem sokkal kisebb” – mondta egy szakértő. Uttarakhand államban gyakori a villámárvizek és a földcsuszamlások. 2013-ban körülbelül hatezer emberéletet követeltek a monszunesőzéseket követő áradások.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG