Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavrov: Komoly tárgyalások zajlanak Ukrajna semlegességéről


Szergej Lavrovot hazugnak nevező táblát tart egy demonstráló a szlovák fővárosban 2022. március 11-én
Szergej Lavrovot hazugnak nevező táblát tart egy demonstráló a szlovák fővárosban 2022. március 11-én

Nem egyszerűek a béketárgyalások, de van esély a kompromisszumra, miután a felek komoly tárgyalásokat folytattak Ukrajna semlegességének kérdéséről – jelentette ki szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

„A tárgyalások nyilvánvaló okokból nem egyszerűek, azonban van némi remény a kompromisszumra. Komoly megbeszélések folynak a semleges státuszról, illetve természetesen bizonyos biztonsági garanciákról” – mondta az RBK orosz televíziós csatornának adott interjújában.

Az egyeztetések előző, hétfői fordulóját követően az ukrán kormány nyilatkozatait is egyfajta óvatos derűlátás jellemezte. Kijev közölte, hogy készek tárgyalni a háború lezárásáról, de nem fognak behódolni az orosz ultimátumok előtt.

Az orosz diplomácia vezetője kulcsfontosságúnak nevezte a Kelet-Ukrajnában élők biztonságát, az ország demilitarizálását és az orosz ajkú lakosság jogainak garantálását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elsősorban az Egyesült Államokat tette felelőssé a február 24-i invázió megindításáért, mondván: a NATO keleti terjeszkedése fenyegeti Oroszországot. Szavai szerint a Krím félsziget 2014-es annektálása óta ukrán nacionalisták és neonácik népirtást követnek el az orosz ajkú helyi lakosság ellen, így kénytelenek voltak katonai eszközökhöz nyúlni. Ukrajna és a Nyugat szerint ezek a vádak teljességgel alaptalanok.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG