Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország bejelentette, hogy Szijjártó velük egyeztetett, amíg Orbán Kijevben tárgyalt


Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai személyes megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztató után, 2022. július 21-én
Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai személyes megbeszélésüket lezáró sajtótájékoztató után, 2022. július 21-én

Az orosz külügy a honlapján jelentette be, hogy Szijjártó Péter magyar külügyminiszter kedden felhívta orosz kollégáját, Szergej Lavrovot. Orbán Viktor ezalatt Kijevben tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel. A párhuzamos magyar–orosz egyeztetésről Szijjártó nem adott hírt, ahogy az MTI sem. Zelenszkij és Orbán tárgyalása egyébként érdemi bejelentés nélkül zárult.

Július 2-án Szijjártó Péter magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel – vette észre az orosz külügyi tárca honlapján a bejelentést a 444.hu. Az orosz külügy kiemelte, hogy a magyar fél kezdeményezésére történt a hívás; utána leginkább csak általánosságokat írtak a beszélgetésről.

Az orosz közlemény szerint például a beszélgetés során nagyra értékelték az orosz–magyar politikai párbeszéd magas szintjét, illetve elhangzott, hogy a két kormány együttműködése a „rendkívül nehéz nemzetközi helyzet” ellenére tovább fejlődik a kölcsönös előnyök és az „egészséges pragmatizmus” jegyében. Lavrovék fontosnak tartották kiemelni, hogy a felek szerint Ukrajnának feltétel nélkül biztosítania kell a kisebbségi jogokat az országban.

A hívásról cikkünk megjelenéséig nem adott hírt sem Szijjártó Péter, sem a magyar állami hírügynökség, az MTI sem. Ez azért különleges, mert ennél lényegesen kisebb súlyú megbeszélésekről is rendre hosszasan beszámol mindkét állami szereplő.

A hívás időzítése is szokatlan, Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis július 2-án épp Kijevben tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az egynapos találkozó érdemi bejelentés nélkül zárult.

A magyar kormány egyébként kiugróan aktív, személyes kapcsolatban van az orosz vezetéssel. Szijjártó Péter a hívás előtt pár héttel járt Szentpéterváron, a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, ahol bejelentette, hogy a magyar kormány nem tervez függetlenedni az orosz gáztól. „Az ellátás eddig jól működött, akkor miért változtatnánk ezen?” tette fel a kérdést a Népszava szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG