Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lavrov Törökországban tárgyal az ukrán gabona szállításáról


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatón Manamában, Bahreinben 2022. május 31-én
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatón Manamában, Bahreinben 2022. május 31-én

Török tisztviselőkkel találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, és egy olyan tervről egyeztet, amely lehetővé tenné Ukrajnának, hogy a Fekete-tengeren keresztül exportálja a gabonáját, miután egyre súlyosabb élelmiszerválság fenyeget.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb búza-, kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de a háború és a kikötők orosz blokádja miatt a szállítások nagy része leállt, ami veszélyezteti számos fejlődő ország élelmiszerellátását. Számos kikötő környékére tengeri aknákat telepítettek.

Becslések szerint 22 millió tonna gabona van az ukrán silókban.

Törökország részt vesz az ENSZ által vezetett kezdeményezésben, amely biztonságos folyosót hozna létre az ukrán gabona, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágya exportjához. Törökország megkönnyítené és megvédené a gabona szállítását a Fekete-tengeren – mondták török tisztviselők.

Egy magas rangú orosz tisztviselő kedden azt mondta, hogy Ukrajnának el kell távolítania az Odessza fekete-tengeri kikötőjéhez telepített tengeri aknákat a gabonaexport újraindítása érdekében.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz hadseregnek ellenőriznie kell a gabonát szállító kereskedelmi hajókat, hogy megbizonyosodjon arról, nem szállítanak-e fegyvereket. Hozzátette, hogy miután megrakodtak gabonával, Oroszország segítene a hajókat nemzetközi vizekre kísérni.

Hulusi Akar török védelmi miniszter közölte: a technikai részletek kidolgozása még folyamatban van.

„Folytatódnak az egyeztetések a technikai tervezéssel kapcsolatban olyan kérdésekben, mint például hogy hogyan fog működni, hogyan fogják az aknákat eltakarítani, ki fogja ezt elvégezni, hogy lesz kialakítva a folyosó és ki fogja kísérni a hajókat” – mondta Akar.

Lavrov napokkal azután érkezett Törökországba, hogy NATO-tagországok – Bulgária, Észak-Macedónia és Montenegró – megtagadták, hogy repülője áthaladjon a légterükön, amikor Szerbiába utazott volna. Lavrov gépe most közvetlenül a Fekete-tengeren át repült Törökországba.

Lavrov ankarai megbeszélésein várhatóan Törökország észak-szíriai terveiről is egyeztetnek. Törökország egy újabb, határokon átnyúló offenzívát tervez indítani, mert Ankara továbbra is biztonsági fenyegetésnek tekinti a határ túloldalán lévő szíriai kurd milíciákat. Törökországnak szüksége van Moszkva jóváhagyására ahhoz, hogy léphessen Észak-Szíriában, ahol a két fél ellentétes oldalt támogat a szíriai polgárháborúban.

„Törökországnak valóban szüksége van Oroszország jóváhagyására ahhoz, hogy folytatni tudja ezt a műveletet Szíriában, ezért úgy gondolom, hogy valóban megpróbálják majd ezt a fajta engedményt kicsikarni az orosz féltől” – mondta Merve Tahiroglu, a Project on Middle East Democracy Törökország-programjának koordinátora.

Elemzők szerint a Szíriával kapcsolatos egyeztetéseken az is szerepet játszhat, hogy a NATO-tag Törökország ellenezte Svédország és Finnország csatlakozási kérelmét a szövetséghez, amely ellen Moszkva szintén tiltakozik.

Törökország mind Ukrajnával, mind Oroszországgal szoros kapcsolatot tart fenn. Ankara kritizálta Moszkva ukrajnai invázióját, de nem csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG