Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leállítanák-e az akkumulátorgyárakat súlyos szabálytalanság esetén? Nem valószínű, de nem lenne példa nélküli


Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek munkagépekkel a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án
Talaj-előkészítő munkálatokat végeznek munkagépekkel a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban, Debrecen közelében 2023. február 23-án

Ha súlyos szabálytalanságot tapasztalnak, leállíthatják az akkumulátor üzemet – ígérte a tiltakozóknak a januári debreceni közmeghallgatáson a helyi katasztrófavédelmi vezető. Kíváncsiak voltunk, hogy a hatóság 2010 óta milyen esetekben hozott ilyen döntést, így március 17-én közérdekű adatigénylést adtunk be a helyi és az országos katasztrófavédelmi hatóságnak (OKF). Mindkét szinten azzal utasították vissza az adatkérésünket, hogy nem vezetnek adatbázist „tevékenység végzésének tiltásáról”. A végül május elején kapott válaszból kiderült, a hatóság mindössze egyetlen ilyen döntést hozott 2010 óta.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2010 óta egyetlen, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pedig kilenc alkalommal döntött úgy, hogy részben vagy egészben megtiltja egy üzem működését. A listán többnyire kisebb cégek szerepelnek. Mégis, tavaly év végén és idén év elején, amikor Debrecen azzal került az országos nyilvánosság középpontjába, hogy komoly lakossági tiltakozás alakult ki a város déli gazdasági övezetébe tervezett kínai akkumulátorgyár ellen a január 9-i közmeghallgatáson, Pintér Antal Tamás, a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azzal igyekezett megnyugtatni a felháborodott lakosokat, hogy amennyiben bármilyen súlyos szabálytalanságot tapasztalnak a gyár részéről, lehetőségük van akár a további üzemeltetés megtiltására is.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a hatóság 2010 óta milyen esetekben hozott ilyen döntést, ezért március 17-én az Átlátszó rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést adtunk be a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF). Március 31-én mindkét szinten azzal utasították vissza az adatkérésünket, hogy nem vezetnek adatbázist „tevékenység végzésének tiltásáról”.

Április 3-án újra próbálkoztunk, ekkor már arra kérdeztünk rá, milyen esetekben hoztak olyan döntéseket, amelyek egy-egy üzem részleges vagy teljes bezárásával jártak. A katasztrófavédelem előbb 15 nappal meghosszabbította a válaszadást, majd május 3-án érdemi tájékoztatást adott.

Több tiltás jelenleg is érvényben van

Az OKF mindössze egyetlen ilyen döntést hozott 2010 óta, ez 2011. május 5-től 2011. október 11-ig volt érvényben a Szekszárdi Növény Zrt.-vel szemben. Az intézkedés okaként veszélyes tevékenység engedély nélküli végzését jelölték meg. A céget kötelezték a telephelyen tárolt veszélyes anyagok elszállítására, a mennyiségük küszöbérték alá csökkentésére, valamint arra, hogy a biztonsági elemzés elbírálásáig tartsák a kormányrendeletben meghatározott küszöbérték alatt a telephelyen egyidejűleg jelen lévő veszélyes anyagokat.

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ugyanezen időszakban kilenc hasonló döntést hozott. Ezek közül néhány csak napokra, hetekre szólt, egyes intézkedések azonban már évek óta folyamatosan érvényben vannak. A tevékenység, illetve üzemeltetés folytatását hat esetben is tűzvédelmi hiányosságokra hivatkozva tiltották meg. A Tiszabábolna Regionális Hulladék Közszolgáltató Kft.-nél 2017-ben kevesebb mint egy hónapra, az egykor Polgáron tevékenykedő Star Power Management Hungary Szolgáltató és Üzemeltető Kft. esetében szintén 2017-ben két és fél évre, a kokadi Érvölgye Konzerv Kft.-nél ugyancsak 2017-ben, a hosszúpályi Fischer Globus Plus Kft. számára 2018-ban, az Ariana Bautex Kft.-nél 2019-től jelenleg is tartóan, a kabai Axanit Kft.-nél pedig 2021-ben bő egy évig tiltották meg az adott tevékenységet vagy az üzemeltetést.

A debreceni Pentafrost Élelmiszeripari Kft. számára 2014-ben egy technológiai meghibásodás következtében történő baleset miatt tiltották meg az üzemeltetést mindössze két napra. A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói gáztárolójának 2018-ban – közvetlenül egy gyulladással járó gázömlést követően – két hónapra tiltották meg a tevékenység folytatását az „üzemszerű működés biztosításának hiánya” miatt. Végül a Hajdú-Bihar megye több településén is fióktelepekkel rendelkező Kovild Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek 2021 októbere óta jelenleg is hatályban lévő tiltása van, mert használatbavételi engedély nélkül végzett tevékenységet.

Nagyobb a cég, nagyobb a biztonság?

Az Opten keresőjében található cégek közül az elmúlt években messze a mirelittermékekkel foglalkozó Pentafrost Kft.-nek és a gabona, dohány, vetőmag és takarmány nagykereskedelmével foglalkozó Axanit Kft.-nek volt a legnagyobb a nettó árbevétele, az előbbinek 2022-ben 1,42 milliárd, utóbbinak pedig 1,39 milliárd forint. Jól látható tehát, hogy miközben az elmúlt években voltak ugyan példák arra, hogy a katasztrófavédelem élt egyes üzemek részleges vagy teljes leállításának eszközével, ezt döntően kisebb piaci szereplőknél lépte meg. Persze ez akár azzal is magyarázható, hogy a nagyobb vállalatoknak több erőforrásuk van a biztonsági előírások teljes körű betartására, a kisebb cégek hamarabb rákényszerülnek egy-egy szabálysértésre.

A kapott adatok alapján annyi állapítható meg, hogy a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató szavai nem feltétlenül légből kapottak, valóban elképzelhető forgatókönyv az akkumulátorgyárak leállítása egy-egy súlyos szabálytalanság esetén. Annak esélye azonban, hogy ez valóban megtörténik, csekélynek tűnik annak tükrében, hogy az elmúlt 13 évben egyetlen alkalommal sem hoztak ilyen döntést a megyében működő legnagyobb üzemek esetében. Ilyen határozatot a sorozatos szabályszegések ellenére a gödi Samsung-gyár esetében sem hozott az ottani katasztrófavédelem.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG